El debat independentista català s’ha colat avui en la reunió que han celebrat a París el ministre francès d’Exteriors, Jean-Marc Ayrault, i el seu homòleg espanyol, Alfonso Dastis. La raó ha estat la recent resolució aprovada al Parlament que defensa el dret a l’autodeterminació de tots els territoris de parla catalana, inclòs el Rosselló, i davant la qual Ayrault ha reclamat respecte a la sobirania francesa.

“Nosaltres respectem la sobirania d’Espanya i sol·licitem el mateix respecte”, ha manifestat el ministre francès en ser preguntat en la roda de premsa posterior.

El responsable d'exteriors francés ha admès que segueix amb interès l’actualitat política espanyola “en la seva complexitat, en la seva diversitat i la seva riquesa”, però ha afegit que no es ficaran en les decisions sobre el futur del país, que corresponen al Govern, al Parlament i al poble espanyol.

Aquesta voluntat no li ha impedit, no obstant, assegurar que França vol “una Espanya unida en el respecte al seu ordre constitucional”.

En la moció aprovada el mes d'octubre, el Parlament manifesta que el conjunt dels Països Catalans tenen dret a l’autodeterminació. “Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Pitiüses, la Catalunya del Nord i les comarques catalanoparlants de la Franja de Ponent tenen el dret a decidir el seu estatus polític”, s’assegura.

No és el primer cop que França expressa el seu malestar per aquella votació de la Cambra catalana. El passat 8 de novembre el ministeri d’Exteriors ja va fer arribar una nota verbal a l’ambaixada espanyola a París arran la resolució, que va considerar una intromissió en la seva sobirania.