Ni grup parlamentari, ni les assignacions i els avantatges d’aquest, ni la facilitat per presentar iniciatives parlamentàries de què disposa qualsevol diputat enquadrat en un grup. El diputat no adscrit Germà Gordó es veurà severament castigat, en la seva nova etapa parlamentària, arran la reforma del reglament de l’any 2005 que va imposar contundents mesures dirigides a penalitzar el transfuguisme.

Gordó ha anunciat avui que abandona el grup de JxSí després que tant el PDeCAT com ERC i la direcció del grup li han reclamat que renunciï a l'acta de diputat arran la decisió del TSJC d'investigar-lo pel cas 3%.

El diputat no adscrit, segons l'article 34 del reglament, és aquell que abandona el seu grup o és expulsat. Un diputat que es trobi en aquestes condicions només tindria dret a passar al Grup Mixt en cas que aquesta situació afectés tots els membres d’una formació política integrats en una coalició.

En el cas de Gordó, el Reglament s’encarrega d’evitar que el diputat pugui formar grup parlamentari ni activar el Grup Mixt o ingressar-hi si ja està en funcionament. Aquesta restricció impedirà que disposi d’accés als ajuts econòmics i el suport logístic amb què compta qualsevol grup.

Expulsat dels càrrecs

El Reglament estableix, en l'article 20, que un diputat que abandona el seu grup parlamentari perd tots els càrrecs que té al Parlament. Per tant, encara que Gordó no hagués abandonat la presidència de la comissió de Justícia, ara seria expulsat.

El diputat no adscrit té només els mateixos drets que un diputat individual i el dret a incorporar-se a una comissió, que decidirà la Mesa.

L’única forma que Gordó podria abandonar aquest espai de no adscrit seria tornar a incorporar-se al seu grup parlamentari, la qual cosa requeriria el consentiment de JxSí.

A partir d'ara, la Mesa del Parlament haurà de decidir on ubica dins l’hemicicle el diputat Gordó, que passarà a ocupar les darreres fileres d'escons, i de quin espai disposarà a les instal·lacions de la Cambra per treballar.

Amb tot, l'exconseller conservarà, això sí, la seva condició d'aforat mentre mantingui l'acta de diputat.