Membres del Govern i de Junts pel Sí (JxSí) han expressat aquest dimecres als passadissos del Parlament el seu interès pels moviments interns que es poden produir al món dels comuns, representat a la cambra catalana per Catalunya Sí Que Es Pot, després de l'estancament electoral patit aquest diumenge per la confluència colauista En Comú Podem, tot i haver tornat a ser la primera força, com ja va succeir en el 20-D.

El cas dels dos regidors de Podem, Santos Gómez, de Ripollet, i Joan Belda, de Sant Adrià de Besòs, que han mostrat la seva decepció pel rumb dels comuns i han mostrat el seu suport a les tesis independentistes, ha estat observat en fonts del Govern i de JxSí consultades per El Nacional com un indici de possibles canvis o ajustos de l'estratègia política d'ECP, liderada per Xavier Domènech, en relació amb el procés independentista i després que la idea del referèndum de Pablo Iglesias, en part abandonada a la campanya, no ha quallat a les urnes. 

De tota manera, un diputat de la majoria afegia que "tot serà més difícil" tenint en compte la composició del grup parlamentari de CSQP, en al·lusió a l'actitud especialment bel·ligerant amb el govern Puigdemont-Junqueras  que manté Joan Coscubiela. Tot i el lideratge de Lluís Rabell com a cap dels comuns al Parlament, el veterà exlíder de CCOO i membre d'ICV manté una disciplina de ferro en l'estratègia d'oposició a l'Executiu que compta amb l'aval de podemistes de primera línia com el diputat Albano-Dante Fachin.

Qüestió de confiança i referèndum

Sigui com sigui, i a l'espera de l'anàlisi interna que els comuns facin aquests dies del seu estancament electoral a Catalunya en contra de les expectatives inicials -paral·lel al que ha patit la formació d'Iglesias i les confluències territorials a la resta de l'Estat-, la situació interna a la formació d'esquerres se segueix d'aprop des de JxSí i el Govern atès el moment clau de la legislatura. 

El paper dels diputats de CSQP podria ser clau a partir del setembre, quan el president Puigdemont ha anunciat que se sotmetrà a una qüestió de confiança després que la CUP negués el suport als primers pressupostos de l'actual Govern. Sectors del Govern i de JxSí fa mesos que miren als colauistes com a peça necessària per provar d'eixamplar les bases del consens sobre el procés i un possible referèndum d'independència com el que es proposa des de l'ANC i les entitats del sobiranisme civil.