El Parlament ha tancat aquest dimecres el termini per presentar esmenes a la reforma del reglament proposada per Junts pel Sí per agilitzar la desconnexió. L’oposició ha presentat diverses esmenes amb la intenció de frenar la tramitació exprés de la llei de desconnexió, que Junts pel Sí i la CUP pretenen aprovar per lectura única, tot i que tot indica que no prosperaran.

Junts pel Sí va presentar una proposta per reformar el reglament, que compta amb el suport de la CUP, i que busca tramitar les proposicions de llei per lectura única i a instàncies d’un sol grup amb la intenció d'aprovar les lleis de desconnexió. D’ençà que es va anunciar aquesta proposta, l’oposició ha mostrat el seu rebuig a aquesta iniciativa ja que consideren que limita el debat parlamentari i vulnera els drets dels diputats.

Aquest dimecres, Ciutadans ha registrat vuit esmenes a la reforma del reglament de la cambra catalana. Una d’aquestes demana que “en cap cas” es puguin tramitar per lectura única les lleis que afectin la reforma de l’Estatut, el reglament del Parlament, regim electoral i les formes de participació ciutadana. A més, consideren que la utilització d’aquest procediment ha de ser acordada amb tres quartes parts dels diputats i usar-se “tan sols si la simplicitat de la formulació ho permet”.

La formació taronja també ha presentat una esmena d'addició sobre les comissions d'investigació per evitar "la seva liquidació". Aquesta proposta es dóna després que la comissió del cas Vidal per investigar les declaracions del jutge i exsenador d'ERC, en les quals va assegurar que el Govern havia obtingut dades fiscals de forma irregular, hagi quedat en via morta.

L’esmena estableix que les comissions d’investigació han d’elaborar i aprovar un pla de treball abans de començar les seves actuacions. En el cas de les comissions d'investigació que es creen a petició d'una tercera part dels diputats o de tres grups parlamentaris, el pla de treball haurà d'incloure les propostes dels grups parlamentaris que hagin demanat la seva constitució o dels grups als quals pertanyen la tercera part dels diputats que l'hagin sol·licitat.

El PSC va ser el primer en anunciar les seves esmenes i va registrar una proposta perquè la tramitació per lectura única només pogués fer-se en cas de temes “simples o molt tècnics” que no aixequin polèmica.

També Catalunya Sí Que es Pot va presentar una esmena que reclamava que els grups no poguessin tramitar iniciatives per lectura única però, en cas que no s’accepti l’esmena, que quan es faci per aquesta via es puguin presentar esmenes.

L’únic grup que no ha presentat esmenes ha estat el PP però, en qualsevol cas, les esmenes difícilment seran acceptades ja que, per ser-ho, necessitarien el vot de Junts pel Sí o la CUP.