Arriben canvis als horaris catalans. El Govern té la intenció de canviar els hàbits a partir del curs 2018-2019, el 'moment zero' en què es produirà una compactació dels horaris laborals i s'avançaran les hores dels àpats i descansos. Les jornades escolars seran de 8 a 12 i de 14 a 16 hores.

Així ho anunciava la portaveu del Govern, Neus Munté, aquest dilluns, quan donava el tret de sortida a una campanya publicitària a televisions, ràdios i mitjans escrits, que durarà tres setmanes i pretén conscienciar la ciutadania dels "beneficis de la reforma horària". Un canvi d'hàbits comportaria, segons el Govern, "grans beneficis per a la salut, el benestar, el descans, la conciliació laboral i familiar o l'oci", entre altres.

Munté va presentar amb el director general de Difusió, Ignasi Genovès, la campanya sota els lemes "Trobarem temps dins del temps", "Més temps és més cultura" i "Més temps és aprendre més".

Foto: ACN

El Parlament ja està tramitant des de fa temps la llei per la reforma horària i es podria aprovar en els propers mesos. De fet, el CEO ja recollirà el 2017 els hàbits horaris dels catalans i els seus desitjos i preferències en aquest àmbit.

Mohedano, l'impulsor incansable

El diputat de Junts pel Sí Fabián Mohedano –que va substituir Artur Mas quan va fer el pas al costat– és l’impulsor de la reforma horària i qui ha aconseguit que els plens i les comissions s’avancin una hora a la Cambra catalana.

Un dels motius que el va portar a fer-ho està relacionat, completament, amb la democràcia, ja que, a parer seu, els horaris actuals l'"afebleixen". Així ho explicava en una entrevista per a El Nacional, on subratllava que "en altres països, la franja de tarda per fer activitats cíviques comunitàries és molt més àmplia i hi participen un de cada dos, mentre que al nostre és molt estreta i participem dos de cada deu".

Aquesta, però, és només una de les tantes raons que el Govern exposa per fer un canvi més adaptat a Europa en la qüestió dels horaris. El millor, segons ell, és que "la globalització és una bona oportunitat per a la reforma horària". 

Millores per a les dones

Després que Mohedano ja assegurés que amb els horaris actuals "les dones d’aquest país són les més estressades d’Europa i les més medicades del món" i que "els horaris hi tenen molt a veure" perquè "són les dones que més tard tenen els fills i només en tenen 1,16", Munté també va posar en relleu que "les dones guanyaran molt en conciliació laboral i hi haurà més igualtat de gènere".

I no només això. A parer seu, també tindran més temps per fer altres activitats que, actualment, no poden fer com llegir, anar al cinema o descansar.