Les constants negatives del govern espanyol a Catalunya a impedir per totes les vies la celebració del referèndum no farien enrere els votants catalans. Així es desprèn d'una enquesta d'ERC recollida per Nació Digital, que assegura que si es fes un referèndum unilateral d'independència (RUI), anirien a les urnes un milió de persones més de les que no van faltar a la cita del 9-N del 2014.

L'enquesta dels republicans, feta a 1.780 persones, reflecteix com aquesta vegada anirien a votar en una consulta vinculant un 60% dels catalans, és a dir, uns 3,3 milions de persones, just un milió més que fa tres anys. D'aquests ciutadans, i sempre segons la consulta d'ERC, un 57% votaria 'sí', mentre que un 42% apostaria pel 'no' a la independència de Catalunya.

Els comuns, a les urnes

I no només això. Un 69% dels comuns participarien "segur" en el RUI, mentre que el 14% assegura que podria mobilitzar-se aquell dia. De fet, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ja va assegurar que, si finalment el Govern celebra el referèndum al setembre, ells hi seran. Ja al desembre de l'any passat, Domènech va marcar-se el repte de sumar-se al referèndum pactat amb l'Estat si era "efectiu".

A més, la setmana passada, el líder de Podem, Albano Dante Fachin, va anunciar que la seva formació debatrà si accepta el referèndum unilateral d'independència, el RUI

A nivell estatal, Podemos va emplaçar, a més, el govern espanyol a cedir amb Catalunya per evitar una consulta vinculant no pactada amb l'Estat, però els de Mariano Rajoy continuen enrocats a no donar espai al diàleg en aquest sentit.

La no absència de Cs, PSC i PP

El més curiós de tot, però, és que un 39% dels votants de Ciutadans se sentirien interpel·lats i un 42% dels simpatitzants del PSC i el PP no fallarien a la cita amb les urnes encara que el referèndum no fos pactat amb l'executiu estatal.

Els partits independentistes incrementarien el percentatge per damunt de la mitjana. Un 95% dels votants d'ERC i el PDeCAT aniria a votar i un 93% dels de la CUP també ho faria.

'La Vanguardia' ho augurava

Una enquesta de La Vanguardia ja ha pronosticat aquest cap de setmana —tot i haver provat de cobrir-ho— que un 75% dels catalans està a favor que se "celebri un referèndum per decidir sobre la independència" i que el 'sí' guanya el 'no' de dos punts.

Segons aquesta enquesta, l'independentisme conservaria la majoria absoluta i ERC ampliaria l'avantatge si ara se celebressin eleccions al Parlament. Cs s'acostaria al PDeCAT en la disputa per la segona posició.