Quan falta només una setmana per l'1-O, El País ha publicat una enquesta de Metroscopia sobre el posicionament dels catalans sobre el referèndum. Segons el que s'extreu dels resultats, una àmplia majoria de catalans (82%) consideraria que la solució política seria un referèndum pactat entre els governs català i espanyol, una proporció similar a la dels catalans favorables al dret a decidir segons altres enquestes. La conclusió s'extreu a partir d'una de les preguntes de l'estudi d'opinió que és especialment complexa i llarga.

El 61% dels catalans rebutja la validesa del referèndum de l’1 d’octubre

"La millor manera de resoldre el problema entre Catalunya i Espanya és que se celebri un referèndum pactat i plenament legal sobre la independència de Catalunya en el que els catalans decideixin si volen o no seguir formant part d'Espanya. Està d'acord?", es pregunta a l'enquesta d'El País, al que vuit de cada deu (82%) respon afirmativament i només un 16% s'hi mostra en contra.

Sorprèn que entre l'electorat de tots els partits, des d'independentistes fins als unionistes, es dona suport a aquesta via: si es desgrana per partits, la resposta a la pregunta és un 'sí' entre els votants d'ERC (94%), de la CUP (93%) i del PDeCAT (90%), quan ara mateix aquests partits recolzen el referèndum no pactat de l'1-O. També és afirmativa pel que fa als votants de partits unionistes: PSC (75%), Cs (57%) i PP (49%).

Aquesta dada no és la que destaca El País en el titular, sinó que el diari opta per subratllar que "un 61% dels catalans considera que el referèndum no és vàlid". Una evidència que s'extreu d'una altra pregunta també força dirigida, en què es demana si la votació pot ser "plenament legal" i "vàlid" a nivell internacional. D'aquesta pregunta, destaca que fins un 30% dels votants del PDeCAT i el 37% dels partidaris de la CUP.

"Els dubtes i el rebuig majoritari que genera el referèndum d’independència que ha plantejat la Generalitat no signifiquen, ni de bon tros, que els catalans no vulguin ser consultats sobre l’autodeterminació de Catalunya", conclou El País sobre una enquesta es va realitzar entre el passat dilluns i el dijous, coincidint parcialment amb el setge policial i judicial a Catalunya.