Amb la mirada posada al setembre, avui surt una nova informació a la llum. El Govern es planteja celebrar el referèndum l'1 o el 8 d'octubre, segons publica l'ABC, perquè així podran "escalfar" la Diada. Sempre segons el mitjà citat, la idea és anunciar-lo al setembre, però, tot i que l'Executiu estaria convençut que el podran convocar, també "saben" que no es podrà fer.

En cas que tot avanci com es té previst, el PDeCAT tindria pensat fer dimitir la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, i el conseller de Cultura, Santi Vila, perquè, d'aquesta manera, no els podrien inhabilitar. "Munté per si el procés continua viu, Vila per si ha naufragat", asseguren.

També provarien d'insistir al president Carles Puigdemont perquè es presenti a la candidatura. Creuen que això podria donar credibilitat en cas que s'haguessin de convocar eleccions autonòmiques però amb l'objectiu de declarar la independència.

DUI

El vicepresident, Oriol Junqueras, va posar ahir damunt la taula la via de la declaració unilateral d'independència (DUI), que ha situat com la resposta prevista en cas que no sigui possible la celebració del referèndum que el Govern preveu convocar com a molt tard el mes de setembre vinent.

"Això ja està recollit al programa electoral", va assegurar el vicepresident, que va aprofitar per assenyalar que el full de ruta de JxSí contempla una clàusula anomenada "de desbloqueig" que preveu que, en cas que no es permeti el referèndum, es farà una declaració unilateral d'independència. "I nosaltres som partidaris sempre de respectar els compromisos que tenim", va reblar.

El Govern ha evitat els darrers mesos assenyalar aquesta via, després de l'enrenou que la invocació de la declaració unilateral havia provocat al començament de la legislatura.