El 'no' al referèndum s'imposaria per més de 4 punts si s'arribés a celebrar, tot i que un 54,1% creu que a l'1-O no hi haurà urnes. Això és el que es desprèn d'una enquesta de La Razón, que defineix els resultats com a "molt allunyats del que semblen assumir els líders del moviment secessionista". Però això no és el que més ha preocupat el diari citat. 

D'entre els que votarien 'sí', un 81,5% el mantindrien encara que Catalunya no entrés dins la Unió Europea, mentre que només un 13,4% canviarien el seu sentit del vot. I, això, per La Razón, és "una dada certament preocupant". Els més radicals dels electors seran els joves menors de 30 anys, a qui defineix com "el biaix radical de l'independentisme". Aquí encara s'incrementa més el percentatge dels que votarien 'sí' encara que Catalunya quedés fora de la UE, s'enfila fins al 87,7%.

El diari citat té clar que el 'sí' a la independència no guanyarà, no només perquè els catalans no ho volen així, sinó també perquè la majoria —sempre segons el mitjà mencionat— no dona suport a un referèndum unilateral. El referèndum sa saldaria, doncs, amb un 44% de catalans que votarien 'sí', un 48,6% que dirien 'no' a separar-se d'Espanya i encara quedarien un 7,4%. 

Autocalmar els ànims

Els de Francisco Marhuenda, però, proven d'animar-se sota l'afirmació que "la majoria són partidaris d'un acord amb l'Estat", i és que, segons la seva enquesta, un 46% vol continuar dialogant amb el govern espanyol, mentre que un 41,5% continua pensant que la millor idea és tirar pel dret.

"En qualsevol cas, sembla que tot allò relacionat amb la consulta independentista sembla estar envoltat d'un vel d'escepticisme a ulls dels catalans", afirma el diari, al mateix temps que vol posar en relleu que els catalans que creuen que no se celebrarà el referèndum creuen que Catalunya "quedaria en un carreró sense sortida que forçaria a dissoldre el Parlament i tornar a convocar els catalans a les urnes", aquesta vegada sí, per celebrar eleccions autonòmiques. Un 50,9% dels enquestats pensen així en front del 35,5% que tenen clar que no hi hauria noves eleccions. 

Tocat de mort

La cosa, però, no acaba aquí. La Razón també es fa ressò que un 55,6% dels enquestats creuen que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hauria de dimitir perquè quedaria "tocat de mort", mentre que un 33,9% opina que la seva figura no s'hauria de condicionar al triomf del referèndum.

Els ànims del Govern a tirar endavant amb el procés haurien afectat "negativament", per un 58% dels participants de l'enquesta, les tasques habituals de l'Executiu català, però, tot i assegurar que un terç no creu que això sigui així, no parla del percentatge exacte.

Per acabar, el diari citat pregunta als seus lectors si creuen que Espanya és un estat plurinacional i un 52,4% responen que 'sí'. Això sorprèn a La Razón, que posa damunt la taula que es tracta d'un resultat "que no deixa de sorprendre tenint en compte la novetat del concepte i, per tant, de l'ambigüitat que l'envolta encara". De fet, un 49,9% assegura que és partidari de la Constitució, mentre que un 44,2% no la tenen en compte.