La nova direcció d'ICV continuarà apostant perquè el dret a decidir estigui a l'ordre del dia. Així ho han posat de manifest els dos excoordinadors del partit, Joan Herrera i Dolors Camats, en el seu comiat durant la XI Assemblea Nacional a les Cotxeres de Sants de Barcelona, que acabarà proclamant demà els nous coordinadors del partit, Marta Ribas i David Cid, i Ernest Urtasun com a portaveu.

"La lluita contra l'austeritat, pel referèndum i per la confluència ha valgut la pena?", ha qüestionat Camats, que ha volgut deixar clar que ella creu que sí. Herrera ha afegit que "després del fracàs unilateral, avui el que està vigent és el referèndum".

La proposta de la nova Iniciativa és impulsar un "acord pel referèndum" que serveixi per "superar les divisions", així com "aplegar en una mateixa taula tots els partidaris del dret a decidir" perquè, tal com ha assenyalat l'excoordinadora del partit, "l'únic dret que no tenim és el dret a resignar-nos".

Camats s'ha lamentat que "la CUP i ERC han tingut més pressa a apuntalar CDC que a fer una alternativa d'esquerres" i, per això, considera que arran del 27S, quan es va superar la barrera del referèndum i va passar per davant la proclamació de la independència, "es va perdre la unitat d'acció".

"Hem defensat una confluència per garantir noves majories i una transformació", ha posat de manifest, i Herrera l'ha seguit assegurant que "l'aposta per la confluència ha estat l'única per canviar la realitat", malgrat que ha reconegut haver comès "errors tàctics", però no estratègics.