La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha recusat els magistrats del Tribunal Constitucional per la seva falta d’imparcialitat i per garantir el seu dret a defensa. La iniciativa pretén paralitzar qualsevol procediment “d’excepció” que pogués plantejar-se el Tribunal Constitucional envers el Parlament o les funcions de la presidenta.

Els magistrats del TC han estat part en el procediment sobre la constitucionalitat de lleis votades al Parlament i, per tant, queden impossibilitats per prendre cap tipus de decisió envers la presidenta, tal com reconeix la legislació internacional que acredita que tota persona té dret a un tribunal “independent i imparcial”, sosté la presidenta.

A l’escrit, presentat al TC, la presidenta recorda que no existeix en l’ordenament jurídic espanyol cap procediment que generi tanta indefensió com el que ostenta el TC. En el procediment penal hi ha moltes més garanties per l’investigat i, fins i tot en l’Estat d’Excepció, no es restringeixen els drets processals. 

És per això que la reforma de la llei orgànica del TC de 2015 ha estat criticada unànimement per la comunitat jurídica, per la Comissió de Venècia, i fins i tot per alguns dels propis membres del Tribunal.

Segons fonts jurídiques, mentre el TC no resolgui l'escrit, no podrà emetre cap resolució contra ella. La llei del TC no preveu exactament com procedir quan es demana la recusació de tots els magistrats. Si els recusats són una part, resolen els no recusats.