Els partits de l'oposició han reaccionat al missatge institucional de Cap d'Any del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Les formacions de l'oposició s'han mostrat crítiques amb les seves paraules. Ciutadans veu Puigdemont sense rumb ni projecte, el PSC ha recriminat que el president hagi centrat el seu discurs en el procés sobiranista i no en qüestions socials i CSQP, tot i mostrar el seu desacord amb els pressupostos, ha estès la mà al Govern per a recuperar l'acord pel referèndum de 2013.

C’s veu Puigdemont sense rumb ni projecte

La líder de C's i cap de l’oposició al Parlament, Inés Arrimadas, ha assegurat que veu al president Puigdemont sense rumb ni projecte propi, fins al punt que "viu un 'déjà vu' polític a l'oferir únicament repetir el 9N".

Després del discurs institucional de Puigdemont de Cap d'Any, Arrimadas ha apuntat que el president català encapçala "un Govern provisional que ha dimitit de les seves responsabilitats i que només es preocupa d'acontentar a la CUP i a Podem", i considera que no ha fet autocrítica ni balanç de la seva gestió.

"Si Catalunya segueix endavant és perquè hi ha molts catalans que lluiten per fer realitat els seus projectes, per fer créixer les seves empreses i per tirar endavant a les seves famílies", ha sostingut.

PSC: "S'ha adreçat a una part de Catalunya"

El PSC ha lamentat que Puigdemont hagi realitzat un discurs que, segons apunta el partit, "s'ha adreçat només a una part de Catalunya". La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha assegurat que en el discurs no s'han tractat qüestions socials i, en canvi, sí s'ha parlat del procés sobiranista.

Granados també ha exposat que el missatge del president de la Generalitat topa amb diverses contradiccions: "Parla de cohesió social i després no l'exerceix, parla de diàleg i després segueix pel camí de la unilateralitat", ha apuntat la portaveu dels socialistes. Sobre la situació política de Catalunya, Granados ha demanat a Generalitat i executiu central que el 2017 sigui "l'any del diàleg, la negociació i el pacte" i que s'enceti la via per a una reforma constitucional.

CSQP vol recuperar l'acord pel referèndum

Per la seva banda, des de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), ha assegurat que el discurs s'ha centrat a mantenir la unió del Govern. En aquest sentit s'ha expressat el diputat Joan Giner que ha apuntat que el missatge ha estat “més centrat en els equilibris interns del Govern i els seus socis que en reforçar els acords de la cimera”. Pel que fa al referèndum, des de CSQP demanen que de cara l'any vinent es refacin els ponts i es recuperi l'acord pel referèndum de 2013 "que mai s'hauria d'haver abandonat".

Giner també ha aprofitat per criticar la proposta de pressupostos presentada per Junts pel Sí. El diputat podemista ha assegurat que els comptes pel 2017 "no responen a les persones" i els ha catalogat de "similars als dels antics governs de Convergència". A més, ha lamentat que no aportin "cap tipus de reforma fiscal progressiva", en una al·lusió a la pujada del tram més alt de l'IRPF. El secretari polític de Podem ha apuntat que aquesta mesura permetria abordar qüestions com la Renda Garantida de Ciutadania o la rebaixa de les matrícules universitàries.