Les reaccions a la decisió del jutge que porta el cas del 9-N de portar a judici l’expresident Artur Mas i les conselleres Joana Ortega i Irene Rigau no s’han fet esperar.

Des de JxSí, consideren un despropòsit que se’ls jutgi pels presumptes delictes de desobediència i prevaricació administrativa. El diputat Lluís Llach, acompanyat per un bon nombre de diputats del grup parlamentari, ha estat l’encarregat de llegir una breu declaració de condemna a la sala de premsa del Parlament de Catalunya.

Reforça el mandat del 27-S  

"Volem expressar la nostra indignació de pertànyer a un Estat que considera que posar les urnes i consultar els ciutadans és delicte. Els 62 diputats i els ciutadans que representem volem fer explícita la nostra solidaritat i suport amb els encausats. Això encara ens dóna més força per materialitzar el mandat democràtic del 27-S", ha advertit Llach.

La CUP ha condemnat l’obertura del judici a través de Twitter, però explicarà de forma extensiva el seu posicionament dijous en una roda de premsa.

Satisfacció del PP

Res a veure amb el posicionament del coordinador general del PP, Xavier García Albiol, que ha celebrat que el judici tiri endavant. "Quan un actua com un xulo i per qüestions electorals es descorda la camisa i ensenya el pit, en paga les conseqüències", ha exclamat Albiol.

"No serà que no se'ls va advertir. Ells desafiaven l'estat de dret, no la constitució. Quan un va de xulo i no té raó, acostuma a pagar-ho", ha reiterat.  

 "L’estat de dret és lent però posa tothom a lloc. Ens sembla fantàstic que el senyor Artur Mas i la resta de membres del seu govern s’asseguin a la banqueta d’un jutjat per pagar les conseqüències del desafiament i irresponsabilitat amb què han actuat durant tot aquest temps saltant-se l'estat de dret i posant en risc la convivència", ha sentenciat el popular.

"Respecte" de C’s

Des de Ciutadans, el seu portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa, ha apuntat que no els agrada que “la investigació hagi finalitzat i que la conclusió sigui que hi ha prou indicis per continuar amb el judici”. Per Carrizosa, tant Mas, Rigau, Homs i Ortega han cregut estar “per damunt de les lleis”, i ha argumentat que “un pot estar o no a favor d’una línia política però, en un estat de dret, les persones no es poden saltar les lleis”.

En qualsevol cas, Carrizosa ha demanat respecte “absolut” per a les decisions judicials, alhora que ha remarcat que “creiem en la separació de poders”. Per a ell, “hem de deixar que facin la seva feina sense intromissions públiques”.