El vicepresident, Oriol Junqueras, va recordar en la seva primera intervenció davant del Consell de Política Fiscal i Financera de dijous que l'objectiu de Catalunya no és un nou model de finançament sinó el referèndum. La remor i somriures que provoca aquesta explicació es pot escoltar perfectament en la gravació a la qual ha tingut accés El Nacional i provoca que Junqueras hi insisteixi: "És bo que ho expliqui aquí i que tots vostès ho sentin en veu meva".

"Tots vostès saben, i és bo per la forma explícita en què sempre intentem explicar-nos, que quan parlem de canvi de sistema de model de finançament, nosaltres estem en un canvi de sistema que va una mica més enllà, inclou el referèndum,...", recorda en prendre la paraula davant del Consell que presideix la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaria, junt amb el ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro, i al qual assisteixen els responsables d'Economia de les diferents comunitats.

Escolta l'àudio

Tot seguit el vicepresident adverteix que la interpretació del Govern del que diu la llei i de les recomanacions de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) situaria el sostre de dèficit "molt per sobre" del que està vigent i el que proposa el Ministeri d'Hisenda.

Junqueras, a banda d'assenyalar que les decisions que havia de prendre el CPFF estaven molt lligades a les mesures fiscals que el Consell de Ministres havia d'aprovar l'endemà, recorda que els pressupostos del Govern de la Generalitat preveuen un ingrés de 41 milions arran l'impost sobre begudes ensucrades i reclama saber com quedarà aquest impost un cop el Consell de Ministres l'assumeixi, tal i com s'havia anunciat.

Alerta sobre el dèficit

Junqueras pren després la paraula un segon cop, la qual cosa provoca de nou remors i algun somriure, i el vicepresident s'hi refereix explícitament en la segona gravació.

En aquesta segons intervenció, alerta que una repuntada dels tipus d'interès podria deixar l'economia espanyola en una situació de "complexitat extrema". En concret, assenyala que una repuntada d'un 1% es traduiria en un augment del deute per al conjunt del regne d'Espanya d'uns 10.000 milions d'euros.

"Compartim la importància de lluitar contra el dèficit i posar-nos cadascun en la millor situació possible per afrontar els reptes que puguem tenir en el futur. També compartim el convenciment que hi ha altres dèficits que són tant o més preocupants, en l'àmbit de l'Educació, la Salut, i en àmbits que més poden contribuir al creixement econòmic i, per tant, a la sostenibilitat financera", adverteix.