Aquest matí s’ha sabut que el Consell de Garanties Estatutàries considera inconstitucional la disposició addicional dels pressupostos del 2017. Tot i això aquest ha avalat els 5,8 milions previstos per processos electorals, i els 330 milions del fons de contingència que el Govern contempla cada any per imprevistos.

Les reaccions de la resta de partits no han tardat en fer-se públiques. El portaveu de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo, ha advertit que el dictamen del Consell suposa el “game over” de Carles Puigdemont. “Fins aquí hem arribat. Ja no hi ha més persones que els hi puguin dir que el que estan fent es saltar-se les lleis”, ha declarat Páramo.

El coordinador del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, ha aplaudit la decisió i ha acusat el Govern de fer “bandolerisme polític”. Amb to irònic ha dit que el Tribunal Constitucional ja no és l’únic malvat que va en contra de Catalunya, i ha fet èmfasi en el fet que ara és el propi Parlament. Albiol ha demanat al Govern de Puigdemont que recapaciti perquè des del PP estan disposats a parlar.

Pel que fa al Partit Socialista, Miquel Iceta ha avisat que el seu partit recorrerà al Tribunal Constitucional si el Govern no compleix amb el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. “Esperem que el Govern sigui capaç de rectificar. Si no ho és votarem en contra del pressupost i el portarem al TC”, ha dit en declaracions als mitjans.

EnComúPodem també ha reaccionat un cop s’ha conegut el dictamen del Consell. El portaveu del partit, Xavier Domènech, ha afirmat que “l’excés d’enginyeria parlamentària” de la majoria independentista del Parlament genera confusió a la ciutadania. Ha qualificat la decisió de “cop dur” pel procés, ja que s’ha pres per unanimitat.