El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha mostrat contrari a negociar la sobirania nacional i la unitat d'Espanya en una entrevista a The Wall Street Journal. Rajoy es manté doncs en l'immobilisme, en contraposició a la voluntat de diàleg expressada per la vicepresidenta i ministra de les Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría. "Farem el que faci falta per aturar el procés iniciat pel govern de Catalunya", ha apuntat Rajoy al diari nord-americà. Ara bé, ha recordat que el mes que ve tindrà lloc la sisena Conferència de Presidents Autonòmics en què es podran debatre altres qüestions com els impostos i la distribució dels ingressos.

Rajoy ha recuperat el discurs triomfalista de la recuperació econòmica. En aquest sentit, ha expressat la seva oposició a una revisió del mercat de treball perquè considera que seria "un gran error abandonar allò que funciona". De la mateixa manera que amb el procés independentista, s'ha mostrat obert a parlar "d'algunes coses" però marcant clarament els límits.

Gibraltar i el Brexit

Segons el president, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea pot servir per a reobrir el debat sobre la sobirania de Gibraltar. Rajoy sosté que cal aprofitar la petició del penyal de mantenir-se dins la unió política i econòmica per a canviar el seu estatus polític. Ha plantejat que si Gibraltar accepta la proposta de cosobirania britànica i espanyola, podria mantenir-se dins les fronteres europees. De moment, però, el govern i la ciutadania gibraltarenys s'han mostrat majoritàriament oposats a ser un territori espanyol.

Rajoy vol aprofitar el Brexit per a que es resituar una de les dues agències de la Unió Europea en territori britànic a Espanya. Concretament, el govern espanyol estaria intentant atraure l'Autoritat Bancària Europea i l'Agència de Medicina Europea. "És evident que ambdues no vindran, però m'agradaria que vingués almenys una de les dues". D'altra banda, ha apuntat que s'està treballant perquè els bancs que fins ara han tingut la seva seu a Londres es traslladin a Espanya.

Zoido, en la mateixa línia

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, com Rajoy, ha subratllat la necessitat que la unitat d'Espanya i la sobirania nacional quedin salvaguardades. "Hem d'imposar el diàleg i no cedir a aquesta espècie de xantatge", ha assegurat en una clara al·lusió al govern català.