En el marc de l'Operació Diàleg, el president Mariano Rajoy és el poli bo del govern espanyol, que protegeix la Generalitat de les presumptes difamacions de l'exjutge i exsenador Santiago Vidal sobre posseir dades fiscals dels ciutadans il·legalment. Després que el seu portaveu Íñigo Méndez de Vigo denunciés al matí la hipotètica deriva del procés sobiranista davant les càmeres, i que fonts de la Moncloa desacreditessin el republicà en privat, Rajoy ha sortit del pas a la tarda per afirmar que acceptava a títol personal versió del Govern català.  

"De ser certes, seria d'una enorme gravetat, però em tranquil·litza que la Generalitat ho hagi negat". Així s'ha manifestat el mandatari espanyol sobre la polèmica del cas Vidal, després de reunir-se amb el primer ministre italià, Paolo Gentiloni, a la Moncloa aquest divendres a la tarda. El president es referia a les paraules de la portaveu de l'executiu català, Neus Munté, afirmant que era "totalment fals" allò que deia Vidal. Ara bé, Rajoy dóna suport a la investigació dels fiscals, considerant que és a la Justícia a qui li correspon ratificar que la "barbaritat" expressada no sigui "veritat".

Així i tot, el mandatari espanyol diu desconèixer si l'Agència Tributària espanyola també obrirà una investigació al respecte –tot i que és un òrgan que depèn del ministeri d'Hisenda, o sigui, de Cristóbal Montoro i d'ell–. La qüestió és que fonts de l'executiu afirmen que el Consell de Ministres encara no s'ha plantejat d'obrir una investigació, però tampoc descarten que es pugui fer més endavant. "Conec la notícia que m'ha donat vostè, però de moment no en tinc cap altra", havia tancat De Vigo al matí.

El fet és que la Moncloa no dóna credibilitat a totes les paraules de Vidal, però tampoc perden l'oportunitat d'intentar debilitar el procés d'independència de Catalunya. "Es comença per no acatar el Tribunal Constitucional i s'acaba per envair els drets individuals de les persones", ha dit De Vigo. De fons, el govern central reconeix Vidal com una persona "extravagant", amb una trajectòria que no els inspira confiança. Això ve després de ser inhabilitat tres anys de la carrera de jutge per elaborar un esborrany de Constitució catalana. Per la part que els compromet, neguen que sigui cert que fins a 11 països europeus estarien disposats a reconèixer Catalunya com a Estat propi, com deia Vidal. "Miri, li asseguro que això no és veritat", tanquen.

Al seu torn, Rajoy vol prendre distància, com ha fet en el passat amb altres personalitats involucrades en escàndols judicials –vegi el cas de la difunta exsenadora Rita Barberá–. "La decisió de la persona per la qual vostè s'interessa em sembla inevitable, afirmar el que ha afirmat en públic és absolutament preocupant al segle XXI", ha dit el president, preguntat per si li semblava suficient que hagués deixat l'escó de senador. 

Però Rajoy, més suau que el seu ministre, també ha llançat un missatge al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Durant el seu discurs, ha fet una crida a la "sensatesa, el sentit comú i el seny" dels representants polítics, avisant que "l'exageració i l'extremisme" no servirien per desencallar la situació. El mateix va dir dimarts d'aquesta setmana, quan va advertir Puigdemont de les conseqüències "d'abraçar la radicalitat".