Un cop constatat que la Generalitat no abandonarà el referèndum, la Moncloa només apostarà, de moment, per reunions discretes i privades amb l'executiu català. "Trobar-se per sortir a bofetades genera frustració" deia una personalitat de la màxima confiança del president espanyol, Mariano Rajoy, després de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. "No estem en l'Operació Acord, sinó en l'Operació Diàleg" afegia un membre de l'executiu central, sobre si es preveia d'oferir al seu homòleg català, Carles Puigdemont, alguna cosa a canvi de deixar el full de ruta. 

La qüestió és que Moncloa supedita una reunió pública a acords que no siguin el referèndum, tot i que tampoc estan disposats de moment ni a un nou Estatut, ni un pacte fiscal, segons va afirmar el gallec en una entrevista. Sí, a inversions, finançament, infraestructures, o pressupostos generals de l'Estat, com va oferir de nou Rajoy aquesta setmana al president de la Generalitat. "El PDeCAT és l'antiga CiU i té una tradició pactista amb el Partit Popular i el PSOE" justificava el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, durant la roda de premsa, un cop el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, inclogués els catalans en la seva ronda de contactes relatius als comptes públics estatals. Però "això és àmbit de Montoro" diuen les fonts sobre si aquest creu que tindrà èxit al respecte.

A Moncloa pensen que la trobada serà difícil de celebrar, ja que el govern català no vol abandonar el full de ruta, al qual es va comprometre en les eleccions del 27 de setembre de 2015.  Ho deia una altra persona de confiança de Rajoy als passadissos del Congrés aquest dimecres, que "potser" la cita pública es podria produir en el termini d'un mes, "si no fos" perquè és el punt dels 45 de la Generalitat pel qual no volen acordar.

De moment, els esforços de l'Executiu central estan posats en recuperar "la confiança" amb la Generalitat, motiu pel qual no es descarten més trobades secretes o trucades, com els mesos previs al 9-N del 2014, amb l'expresident Artur Mas. "De vegades és millor així, perquè no hi ha la pressió mediàtica d'haver de sortir a explicar després res" deia De Vigo, quant a més interlocucions amb els govern català. El fet és que l'única operació en què diu estar el govern central és la del diàleg, amb les institucions catalanes i la societat, ja que aquest "no té data de caducitat". 

L'argument sobre que referèndum "és il·legal" i no es produirà continua sent la posició de l'Estat. Però sobre estar ja estudiant l'aplicació de l'article 155, com explicava el diari britànic Financial Times, fonts del seu gabinet desacrediten la informació: "Sí, i també van dir que demanaríem el rescat". Això passa després que es conegués la presumpta operació per precintar col·legis, fa unes setmanes, i evitar així referèndum.

Allò que no creu l'equip del president espanyol és que el diàleg territorial es vegi perjudicat per la "judicialització" de la política. "S'ha de ser contingut a l'hora de llegir les sentències" deia el ministre portaveu de Moncloa sobre els titulars apareguts als diaris quant al cas Nóos, Nuet, els ERO andalusos, o la destitució del fiscal de Múrcia

I preguntat per El Nacional sobre que el tercer secretari de la mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, hagi quedat fora de la querella de la Fiscalia Superior de Catalunya per delictes de prevaricació i desobediència, segons ell, a causa de "discriminació ideològica", perquè el Tribunal Constitucional va avisar els cinc –els quatre independentistes i ell, de Catalunya Sí Que Es Pot– sobre permetre les votacions del full de tura i el referèndum, De Vigo ha esquivat, contundent: "Aquest govern no opina d'opinions".