El president del govern central, Mariano Rajoy, ha evitat aquest dilluns comentar l'anàlisi de la fundació FAES que presideix José María Aznar, que criticava la posició de l'Executiu pel seu gir a Catalunya, i, de fet, vol que el Partit Popular no faci "soroll" amb aquest assumpte, segons han indicat fonts properes a Rajoy.

FAES va carregar durament aquest dimarts contra la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, per haver qüestionat l'actuació del PP en la reforma de l'Estatut català i va censurar que el govern espanyol estigui assumint el "relat" polític dels seus adversaris en diversos assumptes, inclòs el de Catalunya.

En concret, la fundació d'Aznar critica que, davant de la pregunta concreta de si el PP va cometre un error en recollir firmes contra l'Estatut, la vicepresidenta contestés a la cadena Cope amb un "conciliador repartiment de responsabilitats, indicant que l'error de PP i PSOE va ser no posar-se d'acord prèviament" sobre el nou text. A més, FAES recorda que el PSOE va firmar el Pacte del Tinell per aïllar els populars.

Rajoy: "Res a dir"

Sáenz de Santamaría ja va evitar aquest dimarts tant al Congrés com al Senat, a preguntes dels periodistes, respondre a les crítiques de l'expresident del govern d'Espanya. "No ho he llegit", va afirmar abans d'abandonar la Cambra Alta després de respondre a les preguntes de control.

El president del govern central ha seguit aquest dimecres en aquesta mateixa dinàmica i també ha declinat valorar els comentaris d'Aznar. "Res a dir. Res", ha afirmat la sortida de l'hemicicle del Congrés després de respondre a les preguntes de control.

Rajoy no vol que el govern espanyol i el PP entrin en polèmiques responent l'excap de l'Executiu i per això ha traslladat a alguns dels seus que no facin "soroll" amb aquest assumpte, segons han informat fonts properes al president.

Les mateixes fonts han indicat que al cap de l'Executiu li havien causat certa sorpresa les crítiques d'Aznar perquè va ser ell mateix, llavors com a líder del PP en l'oposició, el que va decidir aquesta recollida de firmes el 2006 contra l'Estatut i la posterior presentació del recurs davant del Constitucional.

Malestar al PP

A les files del PP han causat malestar les paraules d'Aznar perquè consideren que aquesta "guitza" era "innecessària". "A què ve ara aquesta crítica?", es pregunta un dirigent de la cúpula del PP, que defensa l'actual oferta de diàleg de Santamaría amb el govern català per "desencallar" la situació i subratlla que cada moment polític té el seu afany.

Així, les fonts del partit consultades recalquen que amb les declaracions que va fer Santamaría defensant que PP i PSOE caminin junts davant de situacions com l'oberta a Catalunya no suposa "esmenar" la política que al seu dia va fer Aznar.

Altres fonts populars han assenyalat, per la seva part, que quan Aznar interpreta que li estan intentant reescriure la seva història, té aquest tipus de reaccions atacant l'Executiu de Rajoy i la cúpula popular.