"Acabi com acabi tot, el PP defensarà la unitat d'Espanya". El president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha advertit que mentre ell presideixi l'Executiu "no es permetrà la fallida de la sobirania nacional" ni que "es posi en dubte la unitat nacional". Durant la clausura de la convenció del PP sobre el "Pacte per l'enfortiment institucional", Rajoy ha llançat aquest missatge en resposta al procés independentista.

Un cop més, i com ja és habitual en el discurs del president espanyol, ha advertit que "la llei" està "per damunt" de governants i de parlaments, i que el seu compliment "és el que diferencia els estats civilitzats de la barbàrie". "Quan no es respecta la llei, impera la llei del més fort", ha avisat. Per aquest motiu, el popular ha defensat la permanència de Catalunya a Espanya i ha subratllat que sempre ha jugat "net" i ha estat "clar" respecte a Catalunya en advertir que "no es juga" amb la unitat d'Espanya ni amb la seva sobirania.

Tant la llei com la sobirania nacional "són qüestions que un governant democràtic està obligat a respectar", ha argumentat. "La democràcia sense respecte a les lleis és una paraula buida", ha afegit. És per això que ha garantit que el PP "defensarà la nostra Constitució", que és el "gran acord" entre espanyols més important dels últims 40 anys, ha dit. En aquest sentit, ha garantit que farà "tot el necessari" perquè cap català se senti "desprotegit o oblidat". 

Diàleg

Mariano Rajoy s'ha mostrat convençut que es mantindran "obertes totes les vies de diàleg" entre la Generalitat i el Govern espanyol, bàsicament en allò que té a veure amb matèria econòmica, fiscal i social. "Apostem per seguir junts i perquè "Catalunya segueixi sent locomotora i part molt important d'Espanya i volem que Catalunya estigui a Europa i no fora", ha comentat Rajoy.

Rajoy creu que la majoria dels catalans defensa la seva permanència a Espanya. Per això, opina que "no és bo" que hi hagi una "Catalunya abstreta i girada cap a endins", sinó "oberta i acollidora".