El president espanyol, Mariano Rajoy, ha participat aquest dilluns en un esmorzar informatiu a Madrid, on s'ha abstingut d'esbossar cap opinió sobre l'enfrontament entre Mossos d'Esquadra i ciutadans que en paral·lel tenia lloc a Lleida, com a conseqüència del trasllat dels béns de Sixena. "Les resolucions judicials s'han de complir i si algú vol substituir el jutge que ho digui, però això no seria un Estat de dret, seria una altra cosa. Cadascú ha de ser responsable d'allò que fa. No crec que ningú em demani cosa diferent que no sigui complir la llei", ha respost.

El trasllat dels béns té lloc enmig de l'aplicació del 155 amb la Generalitat i un cop el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports va instar que s'obeís la sentència del jutge per continuar la sortida dels béns del Museu de Lleida. Així ho ha recordat el ministre Íñigo Méndez de Vigo, present a l'esmorzar, qui ha considerat que els Mossos estaven "garantint l'ordre i ho farien bé" i ha afegit que els funcionaris del museu actuaven amb "professionalitat". El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, però, ha considerat que el procediment s'estava fent amb "prudència". 

Arribats a aquest punt, el president espanyol no ha volgut aventurar l'escenari sobre què passaria si el nou Govern de la Generalitat és independentista i reprèn la DUI. "Això de la unilateralitat no se sap exactament què és... però si implica saltar-se la llei, les resolucions judicials, convocar un referèndum il·legal... Això no s'ha de fer, està molt malament", ha assegurat. Tanmateix, Rajoy ha avisat que "l'Estat tenia mecanismes per defensar-se", després que el PSOE deixés fa uns dies la porta oberta a mantenir-lo després de les eleccions del 21-D i al PP ho fessin fa setmanes, com va explicar El Nacional.

Amb la conjuntura dels comicis al front, el cap de l'executiu central tampoc ha opinat sobre les enquestes que vaticinen un daltabaix del PP català, recordant que en altres ocasions tampoc haurien encertat. Així i tot, ha reivindicat que els populars serien necessaris per a construir "qualsevol alternativa constitucionalista", tot i que no s'ha mullat sobre si abans cedirien el vot a Ciutadans i Inés Arrimadas o a Miquel Iceta i el PSC. També ha insistit, com ja va fer a Lleida, que el seu era el "vot útil" que va permetre a Espanya superar "una crisi econòmica de cavall" i frenar l'independentisme.

Sobre el nou sistema de finançament, Rajoy ha instat el PSOE a donar-los el suport perquè prosperi, ja que governa en diverses comunitats i preferia que gaudís d'aquest consens. "No tenim els vots", ha reconegut, a més. Això arriba davant l'incompliment del compromís del govern espanyol durant la conferència de presidents del gener, quan va assegurar que abans que acabés 2017 s'hauria endegat el nou projecte. Ara però, aquest apunta cap a principis de 2018, enmig de les crítiques d'una majoria de comunitats de PP i PSOE pel finançament i la quota basca. 

Pel que fa als pressupostos de l'any vinent, el cap de l'executiu central s'ha mostrat optimista i ha reconegut converses amb Ciudadanos, el PNB, Coalición Canaria i Nueva Canarias que continuaran al gener amb la idea d'aconseguir "un acord raonable", com l'ha titllat Rajoy.