El president espanyol, Mariano Rajoy, diu que està tranquil i demana la mateixa tranquil·litat als ciutadans espanyols davant l'avanç del full de ruta perquè "sap què fer" amb Catalunya davant de l'1 d'octubre. Aquesta és l'advertència vetllada que el cap de l'executiu central ha fet al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, als passadissos del Congrés, a mesura que marxava de la sessió de control. Rajoy ho ha dit preguntat per si el Govern i l'independentisme estan caient en una escalada verbal, a la qual no s'hi sumarà la Moncloa, com ha indicat.

 "Les declaracions pugen de to, però no per part del govern espanyol, que puc assegurar que està molt tranquil i ja ha dit que de cap de les maneres autoritzarà el referèndum ni permetrà que se celebri perquè és clarament contrari a la llei, no li dona suport absolutament ningú, no té cap sentit i pretén que els altres no puguem opinar del que volem que sigui el nostre país", ha assegurat. El govern central reconeix un intercanvi d'acusacions, de les quals diu desmarcar-se, i afirma que el seu Executiu "sap perfectament què fer" i és no alimentar-les.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, al seu torn, s'hi ha tornat atiant la sospita que la Generalitat començaria a presentar dubtes sobre el referèndum. Aquí ha elevat el to i ha dit que quan un s'embarca en una iniciativa "absolutament il·legal i divisiva, acaba dividint-se un mateix". Santamaría ha arribat a acusar la Generalitat de representar un conjunt de persones que ha decidit "estimbar-se" i que volen "arrossegar" la resta de la societat catalana. Això li ha servit per sentenciar que el procés sobiranista no "dona més de si".

Aquest mateix dimarts, Santamaría també va acusar el Govern de refugiar-se en altres actors per "eludir" responsabilitats. Va posar l'exemple del 9-N i va explicar que quan el Tribunal de Comptes reclama les sancions econòmiques, s'ha culpat els interventors –com també s'hauria fet en el seu moment amb els voluntaris–. Però de cara a l'1-O, la vicepresidenta va acusar Puigdemont de fer el mateix amb els alcaldes. "Busquen voluntaris per a signar decisions il·legals", va denunciar, després de dir que els consistoris eren "pressionats".