El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, juntament amb la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, viatgen aquest dijous al vespre a Barcelona per participar en el gabinet de crisi, després de l'atac terrorista que ha tingut lloc a la Rambla. Segons informen fonts de la Moncloa, està previst que arribin a les 21.30h a la capital, on es reuniran amb el delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, i el secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro. L'objectiu és coordinar una resposta a l'atemptat, juntament amb el govern català, ja reunit al Palau de la Generalitat.

Rajoy ha trucat al president Carles Puigdemont a mitja tarda, així com també al líder de l'oposició, Pedro Sánchez, i als dirigents de Podemos, Pablo Iglesias, i de Ciutadans, Albert Rivera. El president espanyol havia suspès tots els seus actes a Galícia, on es trobava de vacances després de tornar de Madrid, on aquest dimecres va tenir lloc un Consell de Ministres extraordinari per abordar la situació a l'aeroport del Prat. Finalment, Rajoy s'ha sumat a Santamaría i Zoido, els quals han decidit viatjar a la capital catalana per coordinar la resposta de les autoritats tant espanyoles com catalanes.

Sánchez i Rajoy han decidit que en els dies vinents es convocarà el pacte antiterrorista, segons fonts socialistes. Al seu torn, el secretari general del PSOE ha traslladat el seu suport a Puigdemont, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el líder del PSC, Miquel Iceta. El dirigent socialista hi ha mantingut un contacte telefònic i els ha expressat la seva solidaritat amb les víctimes, els ferits i els familiars.