La hipòtesi amb què el Partit Popular (PP) s'enfronta a les noves eleccions del 26-J és la de pactar amb Ciutadans per mantenir-se en el Govern, malgrat perdre el corró de la majoria absoluta. L'objectiu del PP és també mantenir el cap de llista, el president en funcions, Mariano Rajoy, i poder seguir endavant amb les reformes que han anat impulsant en els darrers anys. En conseqüència, tant Rajoy com el líder de Ciutadans, Albert Rivera, han fet en les darreres hores cessions per aixecar vets mutus, tot aventurant la possibilitat d'entesa postelectoral.

Una de les qüestions que més preocupa la formació taronja és la corrupció. Allà on ha facilitat la governabilitat d'altres partits, la condició indispensable sempre ha estat "fer fora els corruptes de les llistes electorals" i del càrrec. Amb la quantitat de casos que ha hagut d'enfrontar el PP en els darrers mesos, Rivera sempre havia clamat que era impossible un acord. El temor de C's és acceptar un president que no estigués disposat a prendre mesures al respecte, fet que els faria perdre credibilitat. 

Rivera ha demanat molts cops el cap del gallec. Salvar-lo depèn en bona mesura d'endurir les mesures contra la corrupció, com Rajoy ha fet en el seu programa electoral. "La transparència i l'exemplaritat són una obligació. Signarem una declaració de compromís que ens obligui a dimitir en cas de ser encausats per corrupció", fa constar l'apartat que aborda el tema. 

L'aprovació de Rivera no s'ha fet esperar, retrocedint posicions a marxes forçades, davant la hipòtesi que PP i C's sumin majoria absoluta, o gairebé puguin arribar a fregar-la. Aquest dimecres el líder de C's va viatjar a Brussel·les on va deixar la porta oberta al seu potencial soci. "Qui lideri una nova etapa política i la lluita contra la corrupció, ha de tenir credibilitat, autoritat moral, ha de creure-s'ho", va afirmar. "Jo i ningú no participaria d'un projecte en el qual no creu", va assenyalar, taxatiu.

Si Rajoy posa fàcil l'entesa, l'acord podria ser perpetrat. S'estaria parlant aleshores d'un pacte de govern, amb molta probabilitat, en tant que Rivera també ha fet marxa enrere respecte d'un vet que ell mateix s'havia autoimposat: el de no entrar en cap executiu i només signar pactes d'investidura. Així ho va fer a Andalusia, per exemple, cedint el govern a la socialista Susana Díaz. Tanmateix, la formació taronja s'ha desdit, i no nega ja la possibilitat de demanar alguns ministeris a canvi del seu suport.

Ciutadans segurament estaria més còmode amb cares més joves, com la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, o el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, tal com ell va assegurar les darreres setmanes. Casado va esquivar la pregunta d'aquest diari sobre si ell voldria ser el candidat i veia Rajoy legitimat per continuar-ho sent. Els populars sempre han tancat files, davant les múltiples defenses al president, per part de la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría. 

Fernández Díaz, Rajoy i García-Margallo / EFE

Política econòmica i dèficit

Si els gestos del PP no fossin suficients, algunes fonts asseguren que Santamaría podria ser la candidatable, en tant que suposaria el continuisme en les polítiques públiques del Govern central. És a dir, l'operació Menina. 

L'element podria generar controvèrsia dins l'àmbit econòmic, que preocupa aquests dos partits. La formació taronja ha criticat molt el dèficit de les comunitats autònomes, com va fer un dels seus responsables econòmics, Toni Roldán, en una entrevista amb El Nacional. Tampoc aproven la baixada d'impostos que Rajoy ha assegurat que faria. Tanmateix, dues forces de tall liberal en l'econòmic no haurien de trobar diferències irreconciliables. Menys si estiguessin en disposició de governar.

El programa electoral

La picada d'ullet de Rajoy a Rivera també arriba per la banda del programa electoral. En les darreres setmanes, la formació taronja va lamentar que els haguessin "copiat" propostes com el canvi dels fusos horaris, la motxilla digital, entre d'altres. El programa serà presentat per part del líder del PP aquest dissabte a Barcelona, com ha pogut saber El Nacional.

Veneçuela 

La introducció de Veneçuela en l'agenda política les darreres setmanes, com a conseqüència del viatge de Rivera al país sud-americà, va servir per atiar la por a les polítiques radicals i enfrontar-se a Podemos, directament, per les vinculacions que alguns dels seus membres van tenir en el passat amb el país. El PP va saber replegar aquesta idea, i reaprofitar-la per a la seva campanya electoral de polarització enfront els "radicalismes".

Així mateix, el Govern va incloure el punt al Consell de Seguretat Nacional, el passat divendres, com a manera d'imposar-se en el debat públic. I és que Ciutadans i PP tenen més qüestions a compartir que a restar a hores d'ara, que podrien garantir que el seu pacte empasta després del 26-J, si els números els somriuen i freguen la majoria l'absoluta.