El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha reunit aquest divendres en una trobada bilateral amb el primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, en els marges de la Cimera Social de líders europeus que té lloc a Gotemburg (Suècia), hores abans que el president de la Generalitat Carles Puigdemont i els quatre consellers compareguin a Brussel·les davant del tribunal que ha de decidir sobre l'ordre de detenció i lliurament (OEDE). 

Tot i la coincidència, Rajoy i Michel han assegurat que la situació judicial del president català no ha estat tractada durant la reunió.

La reunió ha començat després que ambdós arribessin a la trobada de caps d'estat i de Govern passades les 9 del matí i s'ha produït a petició del govern belga, segons fonts del govern espanyol.

Puigdemont i els quatre consellers que l'acompanyen a la capital belga compareixeran en una vista fixada per a les 14.00 hores a la Cambra del Consell de Brussel·les (tribunal de primera instància belga), que ha de decidir sobre l'ordre de detenció i lliurament (OEDE) dictada contra ells per Espanya, encara que finalment el jutge ha decidit ajornar la vista al 4 de desembre per donar temps a la defensa d'estudiar les petició d'executar l'extradició que ha fet la Fiscalia belga

La reunió, doncs, s'ha produït a petició de Bèlgica per conversar sobre la candidatura de la belga Catherine De Bolle a la presidència de l'Oficina Europea de Policia (Europol), que competeix amb un altre candidat de la República Txeca.

De la mateixa manera, Rajoy i Michel han debatut sobre les candidatures de Barcelona i Brussel·les per acollir les seus de l'Agència Europea del Medicament (EMA) i de l'Autoritat Bancària Europea (EBA). Això no obstant, cap de les dues parts ha garantit cap compromís de suport de cara a la votació que tindrà lloc el dilluns 20 de novembre a Brussel·les. Finalment, el president del Govern espanyol i el primer ministre belga han abordat qüestions relacionades amb el futur de la Unió Europea.

Michel evita comentar el cas Puigdemont

El primer ministre belga, Charles Michel, ha explicat en declaracions a la premsa que en la reunió bilateral mantinguda no ha estat "en l'ordre del dia" l'euroordre de Puigdemont, perquè "és un assumpte judicial".

"Intento ser coherent i conseqüent. A Bèlgica és un assumpte judicial, això significa que sobre la base de la separació de poders són les autoritats judicials les que han de prendre una posició", ha afirmat Michel a les preguntes dels periodistes sobre Puigdemont i la seva trobada amb Rajoy.

"Aquest assumpte no estava en l'ordre del dia", ha afegit Michel, que ha explicat que ja existeixen "altres canals diplomàtics" entre tots dos que els donen "l'oportunitat de parlar".