"El Govern està segrestat per radicals". Amb aquestes paraules, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha intentat deslegitimar l'executiu de Puigdemont quan falta menys d'un mes per a la cita amb el referèndum de l'1 d'octubre.

En la clausura de la interparlamentària del Partit Popular a Alboraia (València), el president del govern espanyol ha mantingut l'escalada verbal contra el procés mostrada per l'executiu dels últims dies. Rajoy ha recuperat el seu tradicional discurs constitucionalista, en el qual ha apel·lat a l'estat de dret, a la llei i a la democràcia, però aquesta vegada amb un to més dur.

"Cal complir i fer complir la llei. Preservarem la unitat d'Espanya", ha dit Rajoy davant desenes de diputats populars reunits a Alboraia.

En una crítica directa al Govern, el president ha assegurat que "els extremistes i radicals" no aconseguiran que el seu executiu respongui a la cita amb confrontació. "No aconseguiran que alcem la veu per parar el referèndum", ha exposat Rajoy, que ha apuntat que totes les accions per parar la votació es faran "amb proporcionalitat i fermesa".

El referèndum, una "estafa"

A part dels atacs al Govern, el president també ha tingut unes dures paraules contra la votació de l'1 d'octubre. "El referèndum és una estafa a la democràcia que no es produirà", ha deixat anar sobre una votació que, a la seva manera de veure, liquida "la sobirania nacional" i "el dret de milions d'espanyols a decidir".

Segons Rajoy, l'aprovació pròxima de les lleis de desconnexió —la del Referèndum i la de Transitorietat— no s'està fent amb garanties democràtiques: considera que no s'està permetent que l'oposició del Parlament ni el Consell de Garanties Estatutàries puguin pronunciar-se. "No ho faran. No faran volar la Constitució espanyola", ha sentenciat Rajoy.

Demana "seny" al Govern

La CUP també ha estat present d'una forma implícita en el discurs de Rajoy. El president ha acusat Junts pel Sí "d'haver posat el Govern en mans del més radical de Catalunya", en una clara referència als socis anticapitalistes.

Davant la majoria independentista, que ha acusat de pretendre "autocràcia", Rajoy ha considerat que és el moment que l'executiu català "torni al seny". Una cosa que, segons el president, passa pel fet que els ciutadans "moderats" s'imposin de nou a Catalunya.

El president Carles Puigdemont no ha trigat a respondre a les paraules de Rajoy. El cap de l'executiu ha fet una crida a no caure en aquestes provocacions perquè "ens volen crispats i enfadats [com ells] perquè ens veuen serens i esperançats".

Rajoy treu el blaverisme

Més enllà del procés, el president ha aprofitat la seva visita al País Valencià per fer una mostra de blaverisme, també conegut com a anticatalanisme valencià.

Davant l'anunci de la nova llei d'Educació valenciana, que pretén instaurar el valencià com a llengua preferent en les escoles del País Valencià, Rajoy ha deixat clara la seva posició: "Els pares han de tenir la llibertat d'elegir en quina llengua estudien els seus fills", ha exposat el president, al qual li ha faltat temps per apuntar a un "expansionisme secessionista" com a causant del nou clima polític valencià.

Objectiu: Pressupostos

Rajoy també ha parlat dels Pressupostos Generals de l'Estat del 2018, uns comptes que requereixen una majoria absoluta en el Congrés. El president ha demanat que "prevalgui l'interès general" en comptes de "els temes menors i mesquins", en una clara direcció a l'oposició.

"No juguem al pan para hoy y hambre para mañana", ha demanat Rajoy als altres partits del Congrés, als quals ha demanat un acord com el dels comptes del 2017.