El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha aprofitat l’últim Consell de Ministres de l’any per fer balanç del 2016, un any “atípic” al seu parer, “ple d’incerteses”, començant per les dificultats per aconseguir formar govern. Amb tot, Rajoy ha assegurat que la incertesa “no ha afectat la recuperació de l’economia”.

En tot cas, Rajoy ha mostrat la seva predisposició a oferir “diàleg territorial”, però en referència al procés sobiranista català un cop més ha posat les seves condicions per al diàleg: “unitat d’Espanya, igualtat dels espanyols i sobirania nacional”.

En aquest sentit, el president ha estat taxatiu: “No donarem cap suport a un referèndum que liquidi la sobirania nacional”, perquè “no es pot parlar del que no es pot disposar”, per afegir que “no podem parlar d’incomplir la llei”.

Per això mateix, el president espanyol ha reclamat que no es facin a Catalunya "més passos en la mala direcció" després de l'anunci d'una llei de Transició cap a la independència, i ha reclamat "fer coses en positiu". "Demano que no es facin més passes en la direcció contrària al sentit comú", ha afegit.

Diàleg... sobre pensions

"No farem que els catalans hagin de triar entre ser catalans o espanyols", ha continuat Rajoy, que ha insistit que “no es pot” celebrar el referèndum. A canvi, ofereix “una cosa molt més raonable, parlar, dialogar", això sí, en cap cas sobre el futur polític de Catalunya, sinó “sobre temes que afecten tots els espanyols i els ciutadans de Catalunya”, com ara “el futur de les pensions”.

Per això mateix ha insistit en la importància de la futura conferència de presidents autonòmics -a la que Puigdemont no hi assistirà- perquè serà en aquesta trobada “on es tractaran qüestions molt importants per a la gent”.

A més, Rajoy ha recordat que no presentar-se a la conferència de presidents és “abdicar de la pròpia responsabilitat”, assegurant que en el seu cas no té intenció de “deixar mai cap cadira buida”.