El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat estar disposat a parlar dels problemes reals dels catalans, això sí, no vol parlar de "com liquidar la sobirania nacional" ni de "com s'incompleix la llei". És a dir, de tot, menys de referèndum, el que no veu com un problema 'real' per a la ciutadania. 

Rajoy ha fet aquestes declaracions al costat del president de França, François Hollande, després d'haver-se reunit en el marc de la cimera hispano-francesa celebrada aquests dies a Màlaga. Ho ha dit en ser preguntat pels periodistes sobre si el seu govern està preparant una proposta per Catalunya, després d'assegurar que durant la reunió amb el president francès no s'ha parlat del cas català.

Tot i això, no ha volgut aclarir, tot i la insistència dels periodistes, si hi havia hagut trobades entre el seu govern i la Generalitat, com havia afirmat aquest diumenge Enric Millo. Unes trobades que sí que ha volgut desmentir el president del PP Català, Xavier García Albiol.

Infraestructures i inversions

El president espanyol s'ha mostrat disposat a parlar d'infraestructures i inversions, i ha tornat a lamentar que Puigdemont no assistís a la Conferència de Presidents que es va celebrar el mes passat al Senat, ja que assegura que allà es va debatre "el que importa" a la ciutadania. Segons el president, en aquella reunió es va parlar de finançament autonòmic, dels problemes de demografia i de les inversions. 

Tots ells, són els "problemes reals" dels catalans, segons Rajoy, mentre que no ho és el referèndum. Això, tot i haver-hi una àmplia majoria parlamentària a favor d'aquest, i que entre un 70 i 80% dels catalans estigui a favor de celebrar-lo. 

També Rajoy ha parlat del Corredor Mediterrani i ha assegurat que el seu govern està treballant en molts trams d'aquesta infraestructura, com el de Castelló, el de València, el de Múrcia, i també el que uneix Tarragona i Vandellòs. A més, ha assegurat que "continuarà en el futur fins a la frontera". 

Radicalismes i extremismes

A més, el president ha recalcat que les institucions catalanes "estan en mans d’extremistes radicals", referint-se a la CUP, i ha instat al Govern a "representar al conjunt dels ciutadans". Rajoy considera que les institucions "no poden estar al servei de l'independentisme" i que han d'aspirar a representar "el 100%" dels ciutadans.

El president també ha assegurat que el procés ha "dividit a la societat", ha provocat una "col·lisió interna" i "no ha ajudat la societat". 

“Si hi hagués converses secretes, no ho diria”

En una entrevista posterior a Tele 5, el president del Govern espanyol ha tornat a desviar l’atenció sobre l’existència de converses secretes entre els governs espanyol i català, tal i com havia defensat Enric Millo, afirmant que “si haguessin converses discretes o secretes, jo no ho diria, perquè deixarien de ser secretes”.

Així mateix, Rajoy ha reiterat que mentre ocupi la presidència del Govern espanyol “la sobirania d’Espanya no es discutirà”, per afegir que està disposat a tractar temes com el “finançament autonòmic, les pensions o la dependència”, per criticar un cop més la inassistència de Carles Puigdemont a la passada conferència de presidents autonòmics.