Mariano Rajoy s'aferra a la unitat d'Espanya com el darrer cartutx per mantenir-se a La Moncloa ara que "l'amenaça independentista" ha entrat en col·lisió amb el Tribunal Constitucional i el fracàs polític del gallec és imminent. El president en funcions ha fet evidents les seves intencions al Congrés, on ha encetat el ple d'una investidura que serà fallida, si res no canvia. Però el Partit Popular no es rendeix i veu la sobirania nacional com l'esquer amb què portar el PSOE al seu terreny, a través d'un pacte que vetlli per la defensa de la Constitució i la "igualtat dels espanyols".

"El que se’ns proposa és la liquidació de la sobirania nacional. Parlem del dret dels espanyols”, ha afirmat Rajoy quant al "desafiament" que percep en el procés català, durant els deu minuts intensos que ha dedicat a abordar-ne la qüestió. Els gestos dels diputats del PDC, Francesc Homs i Carles Campuzano, eren de serietat en el cas del primer i incredulitat en el segon. El gallec no havia apel·lat abans a tal argument per convèncer els socialistes, per bé que el 'no' ferri de Pedro Sánchez l'ha portat a protegir-se en l'essència de la nació espanyola per guanyar-se el seu favor.

Però no es tracta de disquisicions sobre model territorial i així ho ha il·lustrat el president interí. D'allò que es parla és de preservar "la nació més antiga d'Europa" com a quelcom inamovible. “No li correspon al govern espanyol interpretar la unitat sinó preservar-la. La unitat és el primer dels valors de qualsevol nació” ha exposat abans d'atacar el full de ruta i considerar-lo un "sense sentit". A partir d'aquest moment ha estès la mà de la Generalitat i s'ha erigit com el president dels "7 milions d'espanyols que viuen a Catalunya". 

“Com a president del govern he fet tot el que ha estat a les meves mans perquè cap ciutadà català se sentís desprotegit”, ha apuntat. "He mantingut especial disposició al diàleg i cooperació amb la Generalitat. Hem evitat el default del deute públic, hem fet possible el cobrament dels proveïdors i funcionaris i encara ho fem ara perquè som solidaris”. Moncloa sempre ressalta les ajudes de l'executiu central, però la intervenció ha estat escridassada des de l’hemicicle per un diputat que ha respost "Sí, sí" en senyal de protesta.

Finançament, educació, corrupció

Rajoy també ha recuperat per al seu discurs d'investidura la dialèctica del "caos o jo". El president en funcions ha constatat davant els 349 diputats reunits al Congrés i els ciutadans que no hi ha alternativa al Partit Popular. Bé, només una: "un govern de mil colors que no convé, radical i ineficaç, que vindria de partits que volen desafiar les institucions democràtiques i trencar Espanya". L'afirmació era una interpel·lació directa a Pedro Sánchez i la possibilitat que intenti una investidura amb Podemos.

El popular ha pronunciat un discurs que ha durat vora una hora i quart, segons informava la seva mà dreta i cap del gabinet de la presidència, Jorge Moragas. El gallec arribava al Congrés deu minuts abans d'iniciar el ple amb el cap cot i rodejat del seu equip. Només en el moment en què els periodistes l'han interpel·lat aquest ha somrigut i ha aixecat el polze en senyal d'ànim. Rajoy sap que la seva investidura fracassarà aquest divendres perquè els 170 diputats resultants dels pactes amb Ciutadans i Coalición Canaria li són insuficients. Tanmateix, se sent plenament legitimat.

"Em presento a aquesta investidura perquè urgeix un govern per a Espanya, perquè el PP és el partit que compta amb més confiança per part dels espanyols i perquè no existeix alternativa" exposava com els tres arguments que l'han dut fins a aquest fracàs anunciat. El president interí ha intentat guanyar-se el favor dels ciutadans recordant que és ja "un clamor popular a Espanya i tothom en parla" sobre quan hi haurà govern. De l'empatia, Rajoy ha passat a l'advertència i ha exposat els perills internacionals i els costos de seguir en la interinitat durant més temps.

"Les coses es poden tòrcer i anar a pitjor" ha assegurat Rajoy sobre la sortida de la crisi i la consolidació fiscal que assegura que va encetar el seu govern fa quatre anys. L'ocupació és el principal objectiu del seu programa d'investidura, motiu pel qual les càmeres han enfocat la ministre en funcions de Seguretat Social i Treball, Fátima Báñez. Però C's no ha aplaudit ni tan sols aquest cop el discurs del seu soci. Tampoc en cap dels moments en què el popular ha relatat les mesures de l'acord.

L'amenaça i l'oferta per canviar el parer dels socialistes ha vingut de la mà dels pressupostos generals de l'Estat. Aquests haurien d'estar aprovats a finals de setembre i la prorrogració dels anteriors podria comprometre els comptes de les autonomies. En conseqüència, Rajoy ha proposat a Sánchez negociar el finançament de les comunitats. "Ofereixo a tots els partits, i singularment al PSOE, que obrim una negociació per a un model estable que asseguri la igualtat de tots els espanyols també en els serveis públics" ha dit. 

Els intents de seduir els socialistes també han vingut de la mà del Pacte Nacional per l'Educació i la fiscalitat. En el primer dels casos, la formació taronja i els populars van acordar un model que acaba de facto amb la immersió lingüística en pos del trilingüisme. En segon lloc, Rajoy ha promès abaixar els impostos sobre la renda (IRPF) a mesura que el dèficit també vagi baixant (quan estigui per sota del 3%). El president ha detallat que vol que el tram estatal de l'IRPF sigui del 18% en el tram més baix, i del 45% en el tram més alt. És a dir, dos punts menys.

No tot ha estat cordialitat conforme avançava el candidat en la investidura sobre els temes que ha abordat. La corrupció ha arribat en el minut 40 del discurs i ha generat la reacció de burla d’alguns diputats de Podemos a través de Twitter. Les mesures adoptades amb C’s quant a regeneració van ser objecte de crítica perquè alguns les van considerar més cosmètiques que no pas de profunditat. Començant pel Sí a un Rajoy que afirmaven mai farien president, alguns havien posat en entredit la formació taronja.

El moment –més accentuat– en què els diputats han xiulat ha estat després que Rajoy insinués que algú podria desitjar noves eleccions. El discurs del PP en les darreres hores havia consistit en instar els socialistes a no amagar-se i explicar si volien nous comicis “en un moment en què els podrien venir bé”. Així ho havia exposat al matí el portaveu popular al Congrés, Rafael Hernando, després de presentar el pacte amb els canaris. El presumpte profit per la manca de govern ha encès els diputats del PSOE amb la mateixa intensitat que el procés als partits independentistes.