La previsible convocatòria del referèndum promès per la Generalitat abans que acabi el mes de setembre d'enguany comença a aventurar la possibilitat que l'executiu de Mariano Rajoy busqui el suport dels partits "constitucionalistes", entre ells el PSOE i Ciutadans. En la sessió de control, el portaveu socialista Antonio Hernando ha demanat a Rajoy sobre quines accions pensava dur a terme a Catalunya. Rajoy s'hi ha tornat dient que no havia sentit propostes per part del grup socialista, i ha reivindicat "coordinació", en una al·lusió velada a un pacte d'Estat

Hernando ha donat per implícit que la Moncloa s'empararia en la legalitat en tot moment, però ha demanat que concretés més enllà de les veus que se sentien de fons sobre impedir la celebració del referèndum. "La llei l'empara i l’obliga al diàleg i a la cooperació per defensar els interessos de tots els ciutadans de Catalunya. El meu partit esta disposat a avançar si realment creu en aquest país li ho posa difícil" ha dit. També ha denunciat que l'independentisme estaria fent servir els judicis sobre corrupció per assegurar que estan sent atacats.

Rajoy ha relatat les mesures del seu govern, com ara la conferència de presidents autonòmics, o el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) cedit durant la crisi econòmica, com a crèdit a la Generalitat. "Prenem decisions que ens afecten a tots i això no ha de sorprendre ningú perquè es va intentar que els proveïdors poguessin cobrar i atendre els venciments del deute i no fessin fallida les institucions", ha reblat. Així i tot, el president espanyol ha lamentat que no havia sentit "cap idea" per part del PSOE per resoldre la situació, de manera que "no entenia la pregunta" ha tancat.