La premsa de Madrid no s'ha pogut estar de mostrar la satisfacció després de les paraules que ahir va pronunciar el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en el tancament de les jornades del Cercle d'Economia a Sitges, quan va afirmar que "el procés trenca llaços familiars" i va nstar els empresaris catalans a frenar el referèndum.

La convicció del Govern de tirar endavant amb el procés al marge de l'Estat ha obligat els de Rajoy a no ignorar la qüestió i hem anat veient com han anat apujant el to amb els polítics catalans en aquests darrers dies. Això ha agradat molt als mitjans estatals, que han presumit del discurs del president espanyol i s'han mostrat totalment d'acord amb les seves paraules.

I no només això. També han aprofitat per girar la truita i carregar contra el Govern per impedir a l'executiu central tirar endavant l'Operació Diàleg, i també per tornar a instar l'Estat a aplicar l'article 155 de la Constitució davant d'aquest "desafiament" que comencen a tenir clar que tira endavant. 

Girar la truita

Aquest és el cas d'El Mundo, que quasi felicita Rajoy per provar de "canalitzar el conflicte per la via del diàleg i la transacció", malgrat que -sempre segons el diari citat- les formacions sobiranistes "hagin fet impossible l'Operació Diàleg impulsada per la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría". Aquest és l'únic dels grans mitjans espanyols que treu en portada la referència de Rajoy a la impossibilitat de celebrar el referèndum.

Els papers canvien en aquest punt. Si bé el Govern ha provat de dialogar per activa i per passiva amb l'executiu espanyol per pactar el referèndum, segons El Mundo, Puigdemont "ha deixat clara la nul·la intenció de la Generalitat a obrir-se a una negociació seriosa i respectuosa amb la legalitat".

L'editorial del mitjà mencionat aprofita, encara, la informació sobre la llei de transitorietat jurídica publicada per El País i desmentida instants després pel Govern per assegurar que aquí es desvela la "seva veritable voluntat", que acabaria "abocant Catalunya a una inseguretat jurídica sense precedents". Precisament en aquest sentit, avisen l'executiu català que "no es pot exigir diàleg quan s'està treballant en secret en un pla d'independència".

La seva conclusió? "El desafiament no és fruit d'una impostura, sinó de l'obert propòsit de dinamitar el marc constitucional i estatutari". Per tot plegat, tornen a instar el govern de Rajoy a "considerar una resposta proporcional a l'embat sobiranista". Una resposta que passaria per aplicar l'article 155 i, per exemple, "militaritzar la policia autonòmica".

La força de l'Estat

Sota el títol "Ordre, força i raó", l'editorial de l'ABC es mostra preocupat perquè "els independentistes han traspassat totes les línies vermelles de l'Estat democràtic i de dret" i es lamenten que d'això ja havien avisat feia temps, però que el Govern espanyol "o bé no es va adonar d'això o la seva [de Rajoy] infinita fe en el diàleg l'ha portat pel camí equivocat".

Ara, però, que ja veuen que el Govern va de debò, el diari citat insta Rajoy a "frenar-los amb tota la força de l'Estat, que és molta, per cert". Ara bé, a diferència del rotatiu anterior, aquest considera que l'aplicació de l'article 155 "ja és insuficient" perquè el moment de fer-ho era fa dos anys.

L'Estat i els contraris a la independència i al dret a decidir, asseguren, "tenim tota la raó" i "tenim tota la força" i, justament per això, "ara toca defensar l'Estat i la unitat de país" amb "determinació".

El Brèxit català

Agafant-se a algunes de les paraules de Rajoy, La Razón fa una comparació de les similituds entre la qüestió catalana i el Brèxit i afirma que els dos casos comparteixen una mateixa intenció, "recuperar la sobirania perduda". La batalla, però, segons aquest rotatiu és "la de la veritat, que sol confondre's amb la ideologia".

Això els dóna peu a afirmar que "Junqueras menteix" i el comparen amb el líder dels nacionalistes de l'UKIP, Nigel Farage, pel fet d'haver dit durant la campanya pel Brèxit que el Regne Unit pagava 350 milions de lliures, quan en realitat n'eren 136.

Ara bé. Tots els arguments que pugui donar el Govern tampoc no tenen importància tenint en compte que, com afirma el diari citat, "la sobirania nacional no és negociable". La situació d'aquests darrers dies fa visible -asseguren- que "el motor de l'independentisme s'ofega, necessita combustible i és necessari mantenir la pressió i forçar la confrontació més enllà de la llei". Precisament per tot això, consideren que continuar reclamant el referèndum "no és més que una coartada victimista".

Xoc de trens

Aquesta vegada, El País no parla del procés català a l'editorial, però sí que obre la portada en paper amb un tema propi: "El xoc de trens vist des de Catalunya", en què parla amb magistrats, mossos, funcionaris i artistes per conèixer el seu punt de vista sobre la qüestió.