Mariano Rajoy no vol deixar escapar Catalunya. Per aquest motiu, el president del Govern espanyol preveu intensificar la seva presència en territori català durant els propers mesos, coincidint amb la que es preveu com una etapa clau i intensa del procés independentista amb el referèndum a l’horitzó. En concret, el cap de l’executiu central té a l'agenda viatjar tres vegades a Catalunya, després d’haver-hi estat ja en dues ocasions el mes passat, per tal de no perdre el contacte amb la societat catalana i els seus representants.

Tot i que des dels partits unionistes s’insisteix per activa i per passiva que el procés independentista és en un carreró sense sortida, a la Moncloa inquieten les intencions de Junts pel Sí i la CUP i la seva determinació per a convocar, tant si com no, un referèndum al setembre. Després de prometre inversions milionàries en infraestructures, el Govern estatal vol fer pedagogia sobre les accions que està tirant endavant a Catalunya, tot i que la Generalitat “ho estigui posant difícil”.

Acte amb Foment del Treball

Per a la primera setmana de maig, Rajoy preveu participar en un acte organitzat a Barcelona per la patronal Foment del Treball, molt crítica amb el procés sobiranista i els seus líders. Segons fonts del Govern espanyol consultades per EFE, l’equip del president estudia organitzar aquest acte el 4 de maig. La data, però, dependrà de l’activitat parlamentaria en el Congrés dels Diputats, ja que aquell mateix dia i l’anterior es debaten i voten les esmenes de totalitat presentades pels grups parlamentaris al projecte de llei de pressupostos.

Saló Internacional de l’Automòbil

El següent desplaçament del president espanyol no es farà esperar gaire. Una setmana després, el 12 de maig, Mariano Rajoy té previst assistir a la inauguració del Saló Internacional de l’Automòbil a la Fira de Barcelona. En aquest acte podria coincidir amb el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, tal com ja va passar el 2015, quan va compartir taula amb Artur Mas.

Jornades del Cercle d’Economia a Sitges

Dues setmanes després, el líder del Partit Popular viatjarà de Madrid a Sitges, on serà fidel a la cita anual amb el Cercle d’Economia i les seves jornades organitzades al municipi del Garraf, a les quals no falla des del 2004. Enguany se celebraran del 25 al 27 del pròxim mes. El darrer dia serà quan intervindrà el cap del Govern central.

En aquest acte, el Cercle d’Economia congrega els principals líders polítics per conèixer les seves propostes econòmiques i, per tant, presumiblement Rajoy tornarà a coincidir amb Puigdemont.