El president en funcions del Govern espanyol, Mariano Rajoy, compareixerà dimecres de la setmana vinent, 6 d’abril, al Congrés dels Diputats. El motiu, segons el portaveu del Partit Popular (PP) al Congrés, Rafael Hernando, “és informar sobre la cimera de la Unió Europea que va tenir lloc els dies 17 i 18 de març, alhora que l’acord en matèria de refugiats” que la UE ha subscrit amb Turquia. El president de la cambra, Patxi López, i el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, afirmen que la sessió implica “control”. En conseqüència, els socialistes consideren que el govern en funcions “ha rectificat” la seva posició inicial de no comparèixer davant les Corts, per bé que a Génova estan en desacord amb aquesta afirmació.

Segons Hernando (PP), s’està actuant “d’acord amb la Constitució”. Ell considera que les compareixences “informatives” estan compreses dins la llei del govern espanyol, com els serveis jurídics del Congrés van aclarir davant de casos extraordinaris. És a dir, que Rajoy només ha d’assistir-hi en situacions relacionades amb els acords internacionals d’Espanya i la UE. Ara bé, López ha explicat en una conversa amb El Nacional que el fet d’intervenir davant el parlament espanyol, on els diputats podran interpel·lar també, és “control igualment”. El terme genera controvèrsia, i Hernando (PSOE) afirma que control “ho és tot”: “Les preguntes escrites, les orals, les compareixences i les interpel·lacions”, ha assegurat.

Sessions properes

Però aquesta interpretació no satisfà el PP. “És un discurs polític” ha dit el portaveu popular. Alhora, es mostren contraris a assistir a les sessions purament de control que la Mesa del Congrés està tramitant per al 13 d'abril i tots els dimarts següents. A aquests efectes, López reitera que les preguntes que s'estan qualificant, cosa que s'està fent "escrupolosament" d'acord amb allò que es pot demanar d'un govern en funcions. És a dir, que expliqui la seva activitat, sense qüestionar intencions futures o anteriors a les eleccions del 20 de desembre. Els temps d'intervenció també han comportat controvèrsia. Segons Hernando (PSOE), s'ha dut a terme una distribució, pactada amb PSOE, Podemos i Ciutadans, davant la qual el PP s'ha mostrat indignat. "No entenem res, PSOE i Podemos pacten a esquenes del seu soci, C's", ha dit el popular.

Agenda

El Congrés ha aprovat la compareixença de Rajoy per dimecres 6 d’abril al matí, com a conseqüència d’una petició del Govern espanyol, una altra del PSOE i una de Podemos. La mateixa tarda s’abordarà en ple el conflicte d’atribucions entre legislatiu i executiu, de manera que es decidirà si traslladar el cas al Tribunal Constitucional. Hernando (PP) critica que la mesura és "improcedent", al seu parer, i afirma que l'executiu actua dins la legalitat. “Alguns grups volen utilitzar la cambra de forma malintencionada”, ha indicat. El dia anterior, dimarts dia 5 d’abril es votarà la modificació de l’Estatut del País Valencià al matí, i a la tarda una proposició de llei, per part del PSOE, per a la paralització de la llei d’educació (LOMCE), així com altres proposicions no de llei a proposta d'ERC i Democràcia i Llibertat.