La setmana en què la sentència pel judici del 9-N ha colpejat la política catalana, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, desembarca a Madrid per guardonar amb el Premi Blanquerna l'exentrenador de la selecció espanyola de futbol Vicente del Bosque. Segons ha pogut saber El Nacional, a l'acte hi serà el ministre d'Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo, qui ha confirmat l'assistència després que cap autoritat de Moncloa fos present a cap dels dos esmorzars oficials realitzats del president a la capital de l'Estat, ni a l'octubre de l'any anterior, ni al maig.

L'envergadura pública de Del Bosque, futbolista mític i guanyador amb la Roja del Mundial del 2010 ha generat que, per primer cop en l'any i mig en què Puigdemont és president, una autoritat de l'Executiu espanyol coincideixi amb ell en un acte a Madrid. Cap líder destacat del Partit Popular, ni del PSOE van acostar-se als actes on el president va reiterar la voluntat de pactar el referèndum. Aquest dimecres, però, les fonts consultades asseguren que també hi seran la secretària d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació, Mari Carmen Vela, el de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, i el d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, tots dos estrets col·laboradors de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

Això no obstant, Santamaría no hi serà, un cop els ponts del diàleg amb la Generalitat han saltat tots pels aires. Això va passar després que transcendís l'operació per precintar col·legis de votació fa setmanes, i més recentment, la possible aplicació de l'article 116 de la Constitució, és a dir, el de l'estat de setge, per impedir el referèndum. La Moncloa ara aposta per "recuperar les institucions catalanes", reunint-se amb la societat civil a Catalunya, com ara ajuntaments, empreses, i entitats del teixit associatiu, prescindint del Govern. 

Puigdemont estarà acompanyat per la consellera de la presidència, Neus Munté, i el Delegat del Govern de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, que és el tercer membre i vicepresident del jurat del Blanquerna. Per primer cop, el guardó ha estat concedit a una organització, Nueva Economía Fórum, recollit pel seu president, Jose Luis Rodríguez, per "la seva disposició a donar veu a la pluralitat d’opinions i mirades sobre la realitat política espanyola i catalana"; i també a una personalitat, Del Bosque, "per la seva predisposició a posicionaments públics sempre favorables al diàleg i a la concòrdia", com dicta l'essència d'aquesta condecoració.

El fet és que pels esmorzars de Rodríguez han desfilat tant l'expresident Artur Mas, com l'actual mandatari català, i tot tipus de polítics de primera línia espanyola i catalana. En el cas de Del Bosque, el seleccionador s'ha destacat pel seu caràcter obert respecte de les demandes catalanes, i fins i tot va advocar pel dret dels catalans a "defensar la seva independència". "És la llibertat de cada poble per a decidir el seu futur" va dir el 2012, quan, davant les crítiques, va mostrar-se comprensiu amb el fins llavors entrenador del Barça Pep Guardiola, arran d'un vídeo difós durant la manifestació multitudinària de la Diada on Guardiola es va proclamar com a independentista.

Tancaran l'elenc de vocals de la XIX edició dels Premis Blanquerna el president d’Endemol Espanya, Jordi Bosch; la periodista Anna Bosch; l’exambaixador Carles Casajuana; el periodista Iñaki Gabilondo; el secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació, Miquel Gamisans; el president del Círculo de Bellas Artes, Juan Miguel Hernández León; el secretari general de la Presidència, Joaquim Nin; l’actriu Vicky Peña; l’ex-secretari de Difusió i Atenció Ciutadana, Jordi Vilajoana; la presidenta d’Atrevia, Núria Vilanova, i el secretari del jurat i secretari tècnic de la Delegació del Govern a Madrid, Gabriel Planella.

L'acte el conduirà la periodista Cristina Villanueva i s’iniciarà a les 19.00 hores amb l’actuació de la compositora i cantant Maika Makowski, que interpretarà al piano A dream within a dream. Segons les fonts consultades, també s'hi espera algun ambaixador, així com diputats del Congrés i senadors.