Amb vocació de mantenir el llegat de la darrera legislatura, Mariano Rajoy ha presentat aquest dijous un nou govern que només comptarà amb sis cares noves. Del nou Consell de Ministres en destaca l'entrada una de les mans dretes de Rajoy, la secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal. El gest permetrà reforçar els llaços entre Génova i Moncloa, després que alguns sectors del partit es queixessin que s'havien malmès al llarg de la passada legislatura. A més, l'entrada de Cospedal servirà per equilibrar els seus poders amb els de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, en l'eterna pugna que les uneix. Així i tot, Santamaría adquirirà un paper fonamental en el conflicte territorial: fer la interlocució amb Catalunya.

Immediatament després que Rajoy n'hagués informat al cap de l'Estat, s'ha fet pública la llista, sense cap compareixença de Rajoy davant els mitjans. Està previst que jurin el càrrec aquest divendres i ja participaran en el Consell de Ministres aquell mateix dia. L'estructura i composició del nou govern és la següent:

President del Govern: Mariano Rajoy Brey

Vicepresidenta, ministra de la Presidència i Administracions Territorials: María Soraya Sáenz de Santamaría Antón

Ministre d'Hisenda i Funció Pública: Cristóbal Montoro Romero

Ministre d'Economia, Industria i Competitivitat: Luis de Guindos Jurat

Ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació: Alfonso Dastis Quecedo 

Ministre de Justícia: Rafael Catalá Pol

Ministre de Foment: Íñigo de la Serna Hernáiz

Ministre de Defensa: María Dolores de Cospedal García

Ministre de l'Interior: Juan Ignacio Zoido Álvarez 

Ministre d'Educació, Cultura i Esport i portaveu: Íñigo Méndez de Vigo y Montojo 

Ministra d'Ocupació i Seguretat Social: María Fátima Báñez García. 

Ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat: Dolors Montserrat Montserrat 

Ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient: Isabel García Tejerina

Ministeri d'energia, Turisme i Agenda Digital: Álvaro Nadal Belda

El significat dels ministres

Dels noms proposats, es desprèn que Rajoy ha volgut introduir els mínims canvis a l’equip amb què ja comptava amb anterioritat, on només prescindeix de tres titulars ministerials. Repeteixen Santamaría, Montoro, De Guindos, Báñez, Tejerina, Méndez de Vigo i Catalá.

La gran sorpresa per a Catalunya és que Santamaría es manté com a vicepresidenta i ministra de la Presidència, però ocuparà una cartera d’Administracions Territorials, en virtut de la qual serà l’encarregada de negociar amb la Generalitat i altres governs autonòmics qüestions de caire polític. Es preveu que sigui el cas del diàleg relatiu al procés sobiranista. És a dir, la carpeta catalana que controla des de la visita del vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras. En paraules del portaveu al Congrés, Rafael Hernando, ella es farà càrrec del "desafiament independentista" català.

Així i tot, Santamaría perd les funcions de portaveu, que passaran a ser ocupades per Méndez de Vigo, que també regenta la cartera d’Educació i Cultura. És a dir, que Méndez de Vigo farà les rodes de premsa dels divendres a la Moncloa. El seu perfil despertava simpaties en moltes autonomies, cosa que va quedar provada amb la batalla per la paralització de la LOMCE i les revàlides. Ara bé, el portaveu Hernando ha explicat que en cap cas això suposa una sanció per a la vicepresidenta, sinó que li han otorgat més funcions per la "bona feina" feta.

Entre les sorpreses hi ha el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que es manté en la mateixa cartera que ja ocupava. S'esperava que marxés però finalment no ha estat així. D'aquesta manera, ell serà braç a braç amb Santamaría qui s'encarregarà de les comunitats, però Montoro des d'una perspectiva econòmica, dels comptes i el finançament. És per aquest motiu que s'ha partit l'antiga cartera d'Hisenda i Administracions Públiques en dues.

Dins l'àmbit econòmic, De Guindos veurà ampliades les seves competències, amb la incorporació d'Indústria a Economia i Competitivitat. Davant la necessitat d'aplicar els més de 5000 milions d'euros en retallades que demana la Unió Europea, Rajoy ha apostat per mantenir dos ministres que li han funcionat en el passat. El ministeri abans ocupat per José Manuel Soria, el d’Indústria, Energia i Turisme pren un caire digital i ara s’anomenarà Energia, Turisme i Agenda Digital, ocupat per Álvaro Nadal Belda, abans al capdavant de l'Oficina Econòmica de la Presidència a Moncloa. 

La batalla Santamaría- Cospedal s'ha saldat amb l'adjudicació del ministeri de Defensa a la segona. D'aquesta manera, s'intuïa que Cospedal hauria de deixar el seu càrrec com a secretària general del partit, que passaria –segons algunes veus– a ser ocupat pel vicesecretari d'organització del PP, Fernando Martínez Maíllo. Tanmateix, el portaveu Hernando ha explicat que sí que es poden compaginar els dos càrrecs, de manera que Cospedal no assumiria menys funcions que Santamaría, sinó gairebé en equilibri.

Algunes veus populars havien dit a aquest diari que la primera no volia ser en cap cas menys que la segona. De fet, Defensa no és una cartera casual, sinó una que no depèn de Vicepresidència. Així i tot, l'entrada de la nova ministra ha sorpès perquè s'havia especulat amb possibilitat que ocupés una cartera de més pes polític com és Interior. Generalment s'ha considerat que Defensa és un ministeri que per la pròpia jerarquia no requereix de moltes ordres ministerials, sinó que és més representatiu.

La ministra catalana que sonava en menys quinieles és Dolors Montserrat, que prendrà possessió de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. El perfil diferenciat de Montserrat dins del PP podria ser un actiu per al govern a l'hora de fer una picada d'ullet a Catalunya. La qüestió és que en la quota catalana havien sonat el cap del gabinet de la presidència, Jorge Moragas, o el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón. Tanmateix, aquests podrien tenir un caràcter de més llunyania en el temps quant al tema català.

Altres canvis han vingut per la banda del cessament de l'abans ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García- Margallo, substituït per Alfonso Dastis Quecedo; i del d'Interior, abans Jorge Fernández Díaz –reprovat pel Congrés–, ara ocupat per Juan Ignacio Zoido Álvarez. És a dir, Margallo i Morenés, els més veterans. A Foment, el nomenament d'Ana Pastor com a presidenta del Congrés ha estat compensat amb l'arribada de l'alcalde sevillà, Íñigo de la Serna.

El gest de favor cap a Ciutadans ve per la banda de mantenir Báñez al govern, així com introduir Nadal i Montserrat. Els tres van estar a la comissió negociadora de l’acord d’investidura entre els populars i la formació taronja. Com havia explicat aquest diari a partir de fonts de C’s, Báñez va ser molt ben valorada en el seu moment per “eficaç i eficient” entre els d'Albert Rivera. De fet, després de conèixer els noms, les mateixes fonts s’han manifestat “molt contentes” que s'hi mantingui.