Mariano Rajoy observa a l'expectativa la crisi interna que viu el PSOE, albirant l'esperança que la guerra a Ferraz generi un resultat que li permeti revalidar en el càrrec. "Veurem com evolucionen els esdeveniments en el futur", ha afirmat el líder del Partit Popular sobre si es dóna per assumit que hi haurà terceres eleccions a Espanya, ara que el seu opositor busca blindar-se desafiant certs dirigents territorials. Rajoy dóna per dinamitada la possibilitat que Sánchez aconsegueixi un govern alternatiu i posa la mirada en els propers estadis del calendari socialista, on el secretari general testarà el seu lideratge o serà arraconat pels barons crítics.

El líder popular no ha posat el dit a la nafra sobre si quan es calmi la tempesta, qui comandarà les negociacions d'investidura en el PSOE serà un altre dirigent socialista. "El meu interlocutor ara mateix és el senyor Sánchez, mentre ell sigui secretari general, és ell, i jo no penso fer càbales", ha dit, mantenint màxima prudència sobre la situació del seu rival. Sánchez sotmetrà a proposta al comitè federal de dissabte la idea d'unes primàries del partit 23 d'octubre, així com un congrés federal a finals d'any. Si els barons validen Sánchez com a secretari general, estaran acceptant el 'no' sense cessions a Rajoy i potser, tercers comicis. 

Rajoy espera, però no desespera. "No renunciarem, és la nostra obligació formar govern perquè vam guanyar les eleccions" ha afirmat davant l'atril de Gènova, després de la reunió del comitè nacional del PP. Tanmateix, el PNB sembla descartat en l'agenda negociadora 'marianista'. "No ens enganyem, vam arribar a un acord amb Ciutadans i Coalició Canària però necessitem alguna mena de col·laboració amb el PSOE", ha assegurat. Però per ara, afirma que no trucarà a Sánchez –mentre es mira l'escabetxina al PSOE–. "Jo no tinc problema, però no sembla el més adequat", almenys avui, amb les aigües agitades a Ferraz.

Així i tot, les circumstàncies s'han precipitat al PSOE, com a conseqüència que Podemos ha trencat el pacte d'investidura amb Emiliano García-Page a Castella-la Manxa. Però Rajoy té remeis per als mals dels barons crítics. Per exemple, que el PP substitueixi els suports que fins ara donaven els podemistes, no sols en terres castellanes, si no arreu del territori: autonomies i municipis. "Absolutament", ha respost sobre si aquesta oferta que Génova va llançar fa mesos es mantenia en peu malgrat que hagi passat el temps. La secretària Maria Dolores de Cospedal així ho ha anunciat a Page.

Rajoy ha estès la mà, però també ha recordat als seus rivals les febleses en les eleccions basques i gallegues del 25-S. "El PSdeG va obtenir el pitjor resultat de la seva història", s'ha aturat posant el dit a la nafra pel sorpasso d'En Marea, aliança que va superar en vots els socialistes a Galícia. També ha trepitjat l'ull de poll d'Idoia Mendia al País Basc, on el PSE va caure un 40%, passant de 16 escons a 9 i per sota de Podemos. Per a Rajoy, l'impacte dels dos comicis autonòmics pot haver influït en la investidura a l'Estat –"no dic que no"– però allò que sí que afecta és que ara "hi ha menys temps". 

Unitat al PP per atiar els bàndols a Ferraz

Els homes i dones forts de Rajoy l'han acompanyat en la reunió a Génova per analitzar els resultats electorals. Ara bé, tots ells també fien al resultat de la crisi interna al PSOE la possibilitat que hi hagi uns tercers comicis. Legitimat per una tercera majoria absoluta, Alberto Núñez Feijóo ha afirmat que li semblava raonable que Sánchez no només escolti "el nucli dur del partit" –i qui li dóna suport– sinó que "sembla raonable escoltar els votants", els quals podrien ser –a ulls de Feijóo– més favorables a desbloquejar la situació i contradir l'opinió del seu secretari general. 

Paral·lelament, el líder del PP a Euskadi, Alfonso Alonso, ha aprofitat el resultat de les eleccions basques i gallegues, la victòria absoluta de Feijóo, així com la caiguda socialista, per llançar un dard a Sánchez. "És un missatge vàlid per a Espanya en general: la gent no vol més bronques, vol que hi hagi governs, que tinguin estabilitat i parlin de les propostes de futur que els interessen. Tothom hauria de ser capaç d'entendre-ho en aquest sentit", ha dit.

Més bel·ligerant, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes ha acusat el secretari general socialista de "morir matant". És a dir, a perllongar una marxa inevitable, emportant-s'ho tot per davant. "Això és a costa de la necessitat que té Espanya de tenir un govern com més aviat millor. Sincerament és una pena", s'ha lamentat la lideressa territorial del PP. Cifuentes ha detectat els bàndols i ha triat el que més li convé. La madrilenya diu esperar que s'imposin els barons "amb sentit comú, que parin i aturin la política erràtica del senyor Sánchez, que només pensa ja en el seu interès particular", ha disparat Khaalesi.