Una setmana separa la selecta reunió mantinguda a Versalles entre el president espanyol, Mariano Rajoy, i els seus homòlegs francès, alemanya i italià, de la rebolcada al govern espanyol al Congrés com a conseqüència de la derrota en la votació del decret de l'estiba. Set dies on l'executiu central ha passat dels cels apol·linis de la Unió Europea, a caure en el purgatori on la crisi econòmica l'havia situat l'any 2012, després de no aconseguir la transposició d'aquesta directiva comunitària per liberalitzar-ne el sector. Un temps on Rajoy ha tastat la freda venjança de Ciutadans per incomplir part de les mesures del seu pacte anticorrupció, però que Moncloa nega sigui l'avantsala de nous comicis a l'Estat.

"No hi haurà avançament electoral. El ministre de Foment reprendrà les converses, el govern estarà present a la taula amb la patronal i el sindicat de l'estiba, ja que no es va estudiar detingudament l'oferta en les darreres reunions. Insisteixo, això afecta a la credibilitat d'Espanya, és difícil explicar com el Congrés rebutja això, és incomplir les nostres obligacions. Però repeteixo: no hi haurà avançament electoral, no contemplem aquesta hipòtesi" deia el portaveu de l'executiu central, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. 

La voluntat de Moncloa és seguir la negociació amb els grups i els agents socials en endavant, però sense fer massa autocrítica del cop, sinó desplaçant la responsabilitat a l'oposició. "Un decret llei va ser remès a tots els grups abans de la seva aprobació i cap grup parlamentari va permetre cap aclariment a aquest govern" deia De Vigo, tot i que fins a darrera hora els populars no van acceptar de seure's a la taula amb sindicats i patronal, tal i com demanaven el PSOE i Cs. Això sí, l'Estat havia fet arribar la seva posició a través de les empreses implicades en l'assumpte.

Els 32 diputats de la formació taronja no haguessin assegurat la victòria de l'executiu, però el decret de l'estiba suposa un punt d'inflexió en les relacions amb el Partit Popular. Rivera assegura que no va prometre el 'sí' a Rajoy, tot i que el seu portaveu, José Manuel Villegas, havia dit als periodistes que no es condicionaria el seu suport a l'entesa entre les parts –executiu, patronal i sindicats–. En 24 hores, però, i davant l'adveniment de la derrota dels populars –que només tenien el suport del PNB–, Cs va decidir desmarcar-se per no sortir a la fotografia de la derrota.

La qüestió és que fonts pròximes a Rajoy no entenen el canvi, i exhibeixen incredulitat quan són preguntats sobre què va motivar-lo. "El govern no qualifica Ciutadans, actua, governa, concreta punts, es mantindrà perquè és seriós i responsable" havia expressat De Vigo. L'intent és d'exhibir la normalitat en les relacions amb el seu soci "de referència" i "preferencial", tot i que aquest fa dies comença a il·lustrar cert malestar en la inconcreció d'algunes de les mesures del pacte anticorrupció, com quan Rajoy va dir que la comissió de finançament irregular del PP podia fer-se al Senat

La trobada entre Rajoy i Rivera continua en l'horitzó, i la crida del portaveu espanyol és a mantenir "l'estabilitat política" per no condicionar la recuperació econòmica, que es xifra al 2'5% del PIB, segons informava De Vigo aquest divendres. Això passa enmig d'una crisi profunda entre ambdós, i sense que el gallec tingui garantida l'aprovació dels pressupostos generals, malgrat que el Govern no descarta el suport del PNB després que el PP hagi fet el mateix al País Basc. Per la seva banda, Cs no vol sortir-se d'aquesta negociació, i mentrestant, la UE decideix si treu Moncloa del purgatori, altre cop, per retorna-la al club selecte dels 4 grans que actuen al dictat de Brussel·les.