“Això no és com allò de Lola Flores, que demanava a pesseta per espanyol” per pagar els seus deutes amb Hisenda, deien fonts del ministeri del Portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en una conversa informal amb El Nacional. Les paraules eren la resposta a unes declaracions del conseller de Presidència, Jordi Turull, afirmant que es "tocava a menys d'un euro per català" per sufragar la multa que el Tribunal de Comptes podria fer recaure en l'expresident Artur Mas per la consulta del 9-N de 2014. 

I és que la Moncloa vol evitar que siguin els impostos dels catalans els qui sufraguin la causa sobiranista. "Si cometen actes il·legals ho hauran de pagar ells, no hi haurà ni un euro dels catalans i els espanyols per pagar les vel·leïtats secessionistes d'uns quants". Ho ha dit el ministre d'Educació, Cultura i Esports en un esmorzar informatiu aquest dijous a Madrid, considerant que no hi havia un gruix de catalans "disposats a contribuir" amb la causa. Però de ser així, garanteix que no serà possible que el diner públic es destini a aquests afers. Ni pel 9-N, ni tampoc per la multa que podria caure en endavant al govern català de celebrar-se el referèndum de l'1 d'octubre. 

De Vigo ha apuntat que els consellers catalans serien conscients de les "seves il·legalitats", tal que "ningú signa res", en al·lusió al vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, davant del perill de sanció. Ha afegit llavors que volien comprar les urnes "en la clandestinitat", en referència a l'anunciament de Turull, sobre que s'estudiaven escenaris per a la seva adquisició però encara no es preveia de moure fitxa al respecte. 

El portaveu no ha volgut entrar a valorar les vies per impedir que es posin les urnes, després que el nou director dels Mossos, Pere Soler, afirmés que hi hauria referèndum, garantit per la policia autonòmica de Catalunya. No s'ha pronunciat sobre el 155, ni tampoc sobre la llei de Seguretat Nacional, que permet a l'Estat prendre'n el control. Ara bé, ha assegurat que els Mossos "obeirien la llei", i el govern espanyol en garantiria el seu compliment. Aquí espera comptar amb el PSOE de Pedro Sánchez, tot i que aquest dubti en privat sobre que es pugui frenar una votació l'1-O.