El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, preveu substituir tots els membres del Govern com a desenvolupament de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, amb l’objectiu de convocar eleccions en un termini de tres a sis mesos.

Així ho avança aquest diumenge el diari madrileny El Mundo, que assenyala que el Govern espanyol prepara l’estratègia immediata a seguir en cas que finalment s’apliqui l’article que liquidaria l’autogovern català.

Tot i que no hi ha precedents en l’aplicació d’aquest article —només es va esgrimir un cop a Canàries, però no es va arribar a aplicar—, el Govern espanyol ja busca la manera d’intervenir l’autogovern català. La fórmula seria, segons l’esmentat diari, la destitució de tot el Govern i la seva substitució per una superestructura designada a dit pel Govern espanyol per fer-se càrrec de l’administració catalana per un període de tres a sis mesos, i posteriorment convocar eleccions.

Segons fonts governamentals esmentades per El Mundo, aquesta maniobra “no suspendria l’autonomia”, sinó que “garantiria l’autogovern i restauraria la legalitat estatutària, respectant totes les seves competències”. És a dir, que es buscaria que la liquidació del Govern legítim s’interpretés com una substitució de caire tècnic.

Borrell, Piqué, López de Lerma i Duran i Lleida

En tot cas, per dur-ho a terme, l’executiu de Rajoy ja es planteja tres hipòtesis, la primera seria constituir un Govern de concentració amb partits de “tots els partits”, on suposadament, s’inclouria nacionalistes catalans “crítics amb el procés independentista”.

És a dir, que es nomenaria, sense eleccions ni aprovació del Parlament a un president de la Generalitat i un Consell Executiu, per al qual ja sonarien noms com Josep Borrell, Josep Piqué, Josep López de Lerma i Josep Antoni Duran i Lleida.

Pel que fa a la segona hipòtesi, també amb la prèvia de liquidar el Govern actual, es tractaria de constituir una mena d’òrgan col·legiat format per tècnics, compost per alts funcionaris de l’Estat que es limitaria a gestionar els afers ordinaris de la Generalitat. Aquesta segona possibilitat inclouria la possibilitat que aquest gabinet tècnic governés Catalunya des de Madrid.

Encara hi hauria una tercera línia de treball, que seria la de nomenar un ministre específic per a Catalunya, que com en els altres dos casos, es limitaria a garantir el funcionament ordinari de l’administració catalana. En tots tres casos però, es destituiria de manera fulminant tots els membres de l’actual Consell Executiu.