El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit aquest dimecres: "Els deliris autoritaris i frontistes dels independentistes catalans mai podran vèncer la serenitat i equilibri del nostre Estat democràtic". Així ho ha assegurat l'endemà de la presentació dels detalls la Llei del referèndum, en el marc d'unes jornades sobre creixement empresarial a la Cambra de Comerç d'Espanya, a Madrid. 

"Espanya és un país amb una democràcia exemplar capaç de donar resposta als reptes del futur i als desafiaments d'aquells que ens volen portar de tornada al passat", ha assegurat Rajoy, que ha afegit que l'Estat espanyol "compta amb l’energia de molts espanyols, molts catalans, sensats, demòcrates i moderats, cada vegada més oblidats per un gir radical i divisiu".

La Llei del referèndum, presentada aquest dimarts per Junts pel Sí i la CUP al Parlament i al Teatre Nacional de Catalunya, preveu la proclamació "immediata" de la independència, en el termini de dos dies, si guanya el 'sí' al referèndum. Aquesta proclamació donaria pas a un procés constituent que culminaria en una Constitució catalana.