El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, continua sense despenjar el telèfon per parlar amb el president Carles Puigdemont.

Aquesta circumstància es fa especialment rellevant des de diumenge, tenint en compte la magnitud de l’accident que es va registrar a Freginals i la dimensió internacional d'uns fets que impliquen víctimes d'una vintena de països.

Igualment, aquesta actitud contrasta amb la resposta rebuda des de la Casa Reial. Felip VI va contactar el mateix diumenge amb el president Puigdemont amb qui va mantenir una conversa telefònica per expressar-li el seu condol i oferir col·laboració. A partir d’aquell moment, el contacte entre Presidència i la Zarzuela ha estat intens.

També el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es va preocupar de posar-se en contacte telefònic amb el responsable del Govern.

En canvi, des de la Moncloa s’ha deixat qualsevol contacte amb la Generalitat en mans del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que diumenge va acudir també a Tortosa acompanyat de la delegada del govern espanyol, Maria de los Llanos de Luna. Ha estat l'únic ministre que hi ha intervingut.

La situació s'ha complicat encara més arran la visita a Tortosa i Barcelona del primer ministre italià, Matteo Renzi, que ha estat rebut i acompanyat per Puigdemont. El polític italià, que inicialment pretenia mantenir el seu viatge en un context privat arran la seva relació amb una de les sis famílies italianes afectades, ha trucat Rajoy des de Tortosa i aquest ho ha explicat en un tuit.

 

Foto: El rei Felip VI i el ministre d'Interior a la seu de la unitat d'elit de la Guàrdia Civil a Valdemoro durant un minut de silenci per les víctimes de Freginals/EFE