El president espanyol Mariano Rajoy ha convocat aquest dimecres a les 9h un Consell de Ministres extraordinari, on amb probabilitat s'abordarà si aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya. La vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría ha comparegut cap a les 22.25h a la Moncloa per anunciar-ho en una breu declaració institucional, on ha insinuat la possibilitat que s'arribi a la mesura. "El senyor Puigdemont ha dut la seva comunitat autònoma al major nivell d'incertesa", ha denunciat, assegurant que Rajoy buscaria "el màxim consens" en l'adopció de les mesures. 

El fet és que el cap de l'executiu central es trobava reunit a la mateixa hora amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a la Moncloa. El suport dels socialistes perquè s'apliqui l'article 155 es considera clau, tot i que el Partit Popular tingui majoria al Senat. Això passa perquè el govern espanyol sempre ha manifestat que preferia no trencar la unitat entre partits constitucionalistes. Així les coses, Ferraz s'ha mantingut en l'ambigüitat i ha apel·lat al diàleg amb el president català, com va dir al president espanyol en la trobada del passat 2 d'octubre. 

En aquest sentit, el suport de Ciutadans està garantit, tot i que Albert Rivera podria comunicar-se amb Rajoy al llarg de les properes hores –no ha estat citat aquest vespre a la cita. Fins al moment, es coneix que els serveis jurídics de la Moncloa creuen possible endegar el 155 en només cinc dies, després que la pròpia vicepresidenta espanyola hagués dit per la tarda al Senat que no "permetrien" que la Generalitat visqués instal·lada en la "desobediència". Perquè aquesta mesura es posi en marxa, primer s'hauria d'enviar un requeriment al dirigent català perquè cessi les seves accions i si no ho fa, es procedirà amb l'article.

Davant d'aquest escenari, la mediació que demanava Puigdemont al Parlament no es produirà, com ha recordat Santamaría en la compareixença. "El diàleg entre demòcrates es fa dins la llei i respectant la seva legalitat", ha tancat. Per aquest motiu, ha carregat fort contra el dirigent català i la seva voluntat de tirar endavant la independència. "No sap on és, on va i amb qui vol anar", s'ha vantat la número dos de l'executiu central. "Ningú pot treure conseqüències d'una llei que no existeix. El referèndum és fraudulent, il·legal i no té les mínimes garanties", ha reblat novament. 

La qüestió és que els serveis jurídics de l'Estat i el Consell de Ministres hauran d'abordar "els passos a emprendre" després de la celebració del Ple del Parlament on s'ha declarat la independència i més tard s'ha suspès –ja que ha anat acompanyada de la signatura del document de la República per part de Junts pel Sí i la CUP.  Això serà a les 9h, forçant a ajornar la sessió de Control al Congrés fins a les 11h, segons fonts parlamentàries. Allò que sí que es manté és la compareixença de Rajoy a les 16h de la tarda davant del ple de la cambra baixa, potser ja amb mesures sota el braç.