Catalunya no és un dels assumptes previstos a l'agenda del Consell Europeu que reunirà els caps d'Estat i de govern dels estats membres de la UE dijous i divendres a Brussel·les. Tot i això, segons han informat fonts diplomàtiques europees, la situació política es podria abordar si el president del govern espanyol la treu a la reunió amb la resta de líders. "No hi ha intenció d'incloure el tema en l'agenda però si Rajoy vol, hi reflexionarem", han apuntat.

Les mateixes fonts han indicat que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha mantingut l'última trucada de la ronda amb els diferents líders europeus aquesta tarda i ha estat amb el president del govern espanyol. En una piulada a Twitter, Tusk ha informat aquesta tarda que ha consultat Rajoy sobre l'agenda dels líders i ha parlat amb ell "sobre la situació a Europa".

Més tard, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha confirmat la trucada i ha assegurat que Espanya està "compromesa amb una Europa unida i més integrada".

D'aquesta manera, els líders europeus i les institucions europees segueixen la línia de no interferir en el cas català i considerar-lo un "afer intern" de la Unió Europea. De fet, en la roda de premsa diària de la Comissió Europea, el portaveu comunitari ha evitat comentar l'empresonament dels líders de les entitats sobiranistes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en considerar que es tracta d'un procés judicial obert i intern d'Espanya.