Josep Maria Bosch Bessa serà nomenat ambaixador d'Espanya a Jamaica, vacant per la mort del seu titular, Aníbal Jiménez Abascal, el passat 11 de desembre de 2015, als 67 anys. Bosch, diplomàtic de carrera des del 1982, va militar a Unió Democràtica, on era proper a l'exlíder democristià Josep Antoni Duran i Lleida. Entre agost del 2013 i juliol del 2015 va ser el delegat del Govern de la Generalitat a Madrid.

Tot just estrenat el càrrec, va presenciar l'atac ultra a la Llibreria Blanquerna de Madrid durant la celebració de la Diada del 2013. En el seu discurs es va referir a l'incident, tot reafirmant "la necessitat d'insistir i persistir en el diàleg; és l'única solució i l'única via".

Bosch va cessar com a delegat a Madrid després de la sortida d'Unió de l'executiu de Artur Mas. Havia rellevat a la delegació al també democristià Jordi Casas, que oficialment es va retirar de la política per problemes de salut i, extraoficialment, en desacord amb el tomb independentista del Govern de CiU de llavors.

70 ambaixades

Aquest nomenament és part dels més de 70 nous ambaixadors que el ministre espanyol d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, ha nomenat o nomenarà aquest any als països on les representacions estan vacants per jubilació, dimissió, cessament o mort dels seus titulars o bé on el cap de missió du més de quatre anys a càrrec.

L'onada de nomenaments és deu al retard causat per la incapacitat de formar govern el 2016. Dastis, de moment, ja ha cobert 43 legacions. La majoria dels diplomàtics que van ocupar alts càrrecs amb l'anterior ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, figuren entre els nous nomenaments.

Home de carrera

Nascut a Lleida el 1956, Bosch és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. Des del 1982 pertany al cos diplomàtic espanyol. Era fins ara cònsol espanyol a Andorra. Abans d'acceptar la representació de la Generalitat a Madrid ho havia estat a Montpeller.

Com a ambaixador a Jamaica, Bosch ho serà també en altres illes de l'Antilles: Antigua i Barbuda, Bahames, Dominica i Saint Christopher i Nevis.

El nou ambaixador va ser nomenat el 2006 conseller diplomàtic de l'Alt Comissariat de l'ONU per als Refugiats. Abans, des de 2002, era representant permanent adjunt d'Espanya davant de les Nacions Unides i altres organismes internacionals amb seu a Ginebra. També va ocupar, entre d'altres, els càrrecs de conseller de l'ambaixada a la República Dominicana (1996-2000) i Londres (1991-1996); cònsol adjunt a Brussel·les (1984-1988) i secretari d'Embajada a Guinea Equatorial (1982-1984). Entre 1988 i 1991 va treballar com a assessor jurídic de la Presidència de la Generalitat i dels òrgans per a les relacions amb l'Estat.