El president espanyol Mariano Rajoy no ha volgut avançar quines mesures acordarà el Consell de Ministres aquest dissabte, en el marc de l’aplicació de l’article 155. No obstant això, sí que ha volgut deixar clar que totes les mesures que es prenguin hauran estat prèviament acordades amb el PSOE i Ciutadans. “Hem arribat a aquesta situació perquè volien que hi arribéssim”, ha assegurat des de Brussel·les aquest divendres.

En la compareixença posterior a la cimera de caps d'estat i de govern europeus, el president espanyol ha defensat que la utilització de l'article 155 té un doble objectiu: "tornar a la legalitat i recuperar la normalitat institucional". En aquest sentit, no ha volgut donar cap detall sobre mesures concretes, tampoc sobre les avançades aquest divendres pel PSOE, com la convocatòria d'eleccions autonòmiques o la intervenció dels mitjans públics. Sobre això últim, s'ha limitat a dir que ni ho confirma ni ho deixa de confirmar.

Rajoy ha sostingut que des de la Moncloa han intentat que s'evités aquest escenari. "Només se li va demanar una cosa: que digués si va haver-hi declaració d'independència o no. I no va contestar", ha dit en referència al requeriment al president Carles Puigdemont. També ha rebutjat que la Generalitat hagi ofert diàleg: "Se'm va plantejar que havia de donar el vistiplau a un referèndum d'independència. No és la meva competència, per això li vaig dir a Puigdemont que anés al Congrés dels Diputats".

Sense sortir-se del seu guió habitual, el cap de l'executiu espanyol ha criticat que "quan algú s'entrega als extremistes, passa el que passa en aquest moment". Rajoy ha arribat a assegurar que "si no hagués actuat el Tribunal Constitucional, a Catalunya no hi hauria ni Constitució espanyola ni Estatut", i ha denunciat que l'oposició no pot intervenir al Parlament. "Si jo tanqués el Congrés dels Diputats, seria escandalós".

Des de Brussel·les, el president espanyol s'ha felicitat del suport rebut pels líders europeus. Per una banda, ha constatat que la qüestió catalana no figurava en l'ordre del dia perquè "és un assumpte d'Espanya". Per l'altra, ha afirmat que "tots han donat suport a la posició d'Espanya, que és el més lògic". Ha acusat el Govern de Puigdemont d'"atemptar" contra els "principis bàsics i fonamentals" de la Unió Europea.