El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit aquest divendres l'elevat nombre d'ajuntaments catalans a favor de cedir infraestructures i espais municipals per al referèndum sobre el compliment de la legalitat. "Hi estan obligats ells, els funcionaris, els dirigents i tothom", ha dit Rajoy en una compareixença a Polònia, on es troba de viatge oficial amb diversos ministres. "Aquest govern no abdicarà de les seves obligacions, ho ha advertit en més d'una ocasió i ho reitero perquè no van enlloc", ha assegurat sobre els preparatius per al referèndum que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, anunciarà el proper 4 de juliol.

El cap de l'executiu central s'ha pronunciat també sobre la intenció del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, d'obrir-se a la rebaixa fiscal que li exigeix Ciutadans, a canvi d'aprovar-li els objectius de dèficit i estabilitat. Rajoy ha demanat "responsabilitat" a totes les forces polítiques per aprovar els pressupostos del 2018, i ha afirmat que la condició de reduir l'IRPF no podria anar en cap cas en detriment del creixement econòmic previst per la Moncloa. És a dir, que resta per a negociació posterior.

El cap de l'executiu central també ha tingut unes paraules per al PSOE, denunciant que aquest dijous votés en contra del sostre de despesa i l'estol d'estabilitat, com van fer de forma unànime les set autonomies socialistes durant el Consell de Política Fiscal i Financera. Ha recordat que al desembre van votar que sí, però aquest cop no. Aquí ha deixat caure que per l'equip de Pedro Sánchez era indiferent si el ministre d'Hisenda era l'interlocutor de la negociació al Congrés, perquè no semblaven disposats a donar suport de totes maneres. Això passa perquè a Ferraz van dir que no volien parlar amb un ministre "reprovat", Montoro.