El mateix dia en què el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, viatja a Brussel·les per explicar el referèndum, la Moncloa ha avisat des de Madrid els líders independentistes sobre els efectes adversos de seguir vorejant els marges de la Constitució. El president Mariano Rajoy ha participat aquest dimarts en un fòrum informatiu ofert pel diari ABC, on ha advertit Puigdemont que abandoni el seu propòsit, tot i trobar-se les relacions entre tots dos executius en un moment en què la negociació bilateral –o la possibilitat de pactar el referèndum– està descartada.

"M'atreviria a dir que a alguns responsables polítics de Catalunya els aniria millor si busquessin la meva mà estesa en comptes de seguir abraçats a la radicalitat", ha dit Rajoy davant de més de 300 assistents, entre ells la plana major del seu govern: la vicepresidenta i ministra d'Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, el portaveu i ministre d'Educació i Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, el titular d'Exteriors, Alfonso Dastis, el d'Interior, José Ignacio Zoido, el de Justícia, Rafael Catalá, o la presidenta del Congrés, Ana Pastor, entre altres diputats del Partit Popular.

L'advertència de Rajoy arriba després de l'absència de Puigdemont a la conferència de presidents autonòmics, on es va acordar endegar un nou finançament a l'Estat, en acord amb la resta d'autonomies –llevat d'Euskadi–. Així i tot, la crida perquè se sumi als fòrums multilaterals també es produeix després que l'exconseller de la Presidència i líder del PDeCAT a Madrid, Francesc Homs, hagi passat a judici al Tribunal Suprem per ser processat pel 9-N. Això, mentre Sáenz de Santamaría no entén per què els viatges a Catalunya en el marc de l'Operació Diàleg no donen els fruits esperats per la Moncloa, i el portaveu De Vigo continua assegurant que el compliment de la llei i el diàleg "no són incompatibles" per a ells.

La trobada entre Puigdemont i Rajoy encara s'ha de produir, però el segon avisa que dialogarà sobre el que se li plantegi i no sobre allò "que no li pertanyi". És a dir, sobre el referèndum. "No faré un sol pas que menystingui la igualtat de tots els espanyols", ha recordat. En conseqüència, reitera que la llei es complirà, i emplaça a qui vulgui canviar la Constitució que adopti els mecanismes legals establerts per fer-ho. Això empeny Junts pel Sí al referèndum unilateral per complir la seva promesa electoral. Tot i ser-ne conscient, Rajoy demana a Puigdemont que canviï les "manilles del radicalisme" per la seva mà, "sincera i lleial".