El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha acusat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de governar la ciutat sota "prejudicis ideològics" i amb "demagògia barata" i ha titllat de greu error "impulsar un sindicat de manters, rebutjar la cobertura de la Ronda de Dalt o suspendre les llicències turístiques o la nova ordenança de terrasses". Tot això, "fa mal a l'economia, no defensa els interessos dels ciutadans i fomenta la incertesa política que fa mal i dóna mala imatge del país", ha dit durant la seva intervenció a les Jornades Econòmiques de Sitges del Cercle d'Economia. 

Una crítica que ha fet extensiva a l'acaldessa de Madrid, Manuela Carmena

Evitar el govern en minoria

Pel que fa a l'escenari post 26-J, i després que Pedro Sánchez garantís divendres en el mateix escenari que no hi haurà "terceres eleccions", Rajoy ha mostrat avui la seva preferència per un pacte amb el PSOE per governar després de les eleccions del 26 de juny a fer-ho en minoria, perquè encara que podria ser possible, creu que seria molt difícil i no és el que més li convé a Espanya.

"Deixar governar algú amb cent ics escons, els que siguin, es pot, però és molt difícil", ha subratllat Rajoy, qui ha assegurat que mantindrà la mateixa idea que hi hagi un gran pacte amb el PSOE i Ciutadans perquè permetria abordar les reformes que creu que necessita Espanya. Abans, però, ha remarcat que està totalment d'acord amb la proposta del Cercle que governi la força més votada i ha recordat que ell ja era partidari d'aquesta fórmula després del 20-D. 

"No sóc una persona que canviï fàcilment d'opinó. Per tant, si no hi ha un canvi substancial, després del 26-J seguiré pensant el mateix", ha dit el president del govern espanyol en funcions.

El PP, "garantia de progrés"

Rajoy ha assegurat que només perseverar en el model i la "fórmula" que ha posat en marxa els últims anys garanteix el "somni" d'Espanya de formar part del nucli de països més avançats d'Europa i obrir un futur de progrés i prosperitat.
El cap de l'Executiu ha explicat que tot ho aconseguit per Espanya els últims anys pot canviar si s'abandonen les directrius que han permès establir les bases d'un model econòmic equilibrat i sòlid i cau en l'"error monumental" de fer marxa enrere en les reformes.

"Si es reverteixen aquestes directrius, passarà el de sempre", ha advertit Rajoy, qui ha subratllat que davant les eleccions del 26 de juny, els espanyols han d'escollir entre dos models de política econòmica. Un d'ells és el que representa el PP per créixer de forma vigorosa gràcies a la millora de la posició competitiva d'Espanya, i un altre és "la d'aquells que consideren que Espanya creixeria millor gastant més i endeutant-se quant calgués".

"El primer d'aquests models està donant resultats i el segon ja ha demostrat el seu fracàs diverses vegades en la nostra recent història econòmica i, especialment, en la crisi que ja estem deixant enrere", ha recalcat.