Raimundo Viejo ja ha pres una decisió: es presentarà a les primàries per ser secretari general de Podem, que se celebraran entre el 22 i 24 de juliol. Viejo, que fins ara havia evitat confirmar què faria, presentarà la seva candidatura el proper dimarts, els últims detalls de la qual es tancaran demà en una reunió dels impulsors del projecte Impulsant el Canvi.

Segons ha pogut saber El Nacional, entre els noms que configuraran la llista hi haurà Antonio Gómez, membre del Consell Ciutadà de Barcelona, i hi faltaran d’altres com el senador d’En Comú Óscar Guardingo, les tesis del qual van perdre les votacions internes i per la qual cosa va decidir donar un pas al costat. Concretament, la línia política guanyadora, i que defensa Viejo, advoca perquè el partit tingui entitat jurídica pròpia, en coherència amb l’autonomia territorial que considera que han d’abanderar els defensors de l’Estat federal.

Una de les altres línies que s’ha imposat també internament és el rebuig a una eventual dissolució dins la plataforma d’esquerres nacional que impulsa l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En aquest sentit volen marcar diferències i reivindicar la necessitat de l’autonomia i personalitat pròpia de cadascuna de les forces que puguin integrar la confluència “estable” algun dia.

Mà estesa

Precisament fins demà el podemista mantindrà la mà estesa als altres dos candidats, Albano Dante Fachin i Jèssica Albiach, per sumar-se a la seva idea que la formació no hauria de tenir una figura plenipotenciària. Si no ho aconsegueix, i com ja va avançar en una entrevista a aquest diari, seria posteriorment a guanyar la secretaria general quan promouria un canvi d’estatuts per implantar la fórmula.  

Amb més d’un miler de signatures a les espatlles, la candidatura, que va començar a gestar-se el mes de març, pretén dur a terme una campanya plena de debats, almenys un a cada província i sobre els temes més variats (educatiu, sanitari, judicial...). En la mesura del possible provaran d’incloure periodistes com a moderadors, buscant així la independència en una discussió que defugi “dels enfrontaments”. 

Context

El mecanisme de les primàries feia temps que s’havia d’activar. Des de la dimissió de la secretaria general Gemma Ubasart, el mes d’octubre de 2015, la direcció ha funcionat de manera interina. El primer en clamar contra una situació que s’allargava va ser el diputat de Catalunya Sí Que es Pot Albano-Dante Fachin, enfrontant-se a la direcció de Podemos, en plena crisi interna, que preferia no obrir encara el meló del relleu a Catalunya.

El desafiament de Fachin, que pretenia forçar els tempos, va obligar Iglesias a moure peça i contraatacar amb la declaració d’intencions de Viejo, congressista d'En Comú. Amb tot, i amb negociacions per la investidura pel mig, els temps es van anar dilatant i les coses es van anar calmant entre el diputat crític i Madrid. Això va fer que es desdigués i ajornés tot un calendari que s’havia fixat en l’anunci del seu projecte.

Sumat a això, la diputada Jèssica Albiach va anunciar també la seva voluntat de sumar-se a la cursa. Però la confirmació del 26-J, i l’acceptació de tots tres postulants que l’enfrontament enmig de la campanya podia perjudicar els resultats electorals, va fer que es pactés amb el secretari d’Organització, l’aragonès Pablo Echenique, la postposició de la votació pel mes de juliol.