Si ahir el ministre de Justícia, Rafael Catalá, assegurava que estudiaria els "àmbits d'impugnació" dels pressupostos catalans del 2017 si incloïen una partida per al referèndum sobre la independència, avui el ministre ha refredat aquesta idea. En el que podria ser una nova escenificació de l''Operació Diàleg', Catalá ha afirmat aquest dimarts que, abans d'arribar a la impugnació, existeixen "mecanismes per trobar solució als conflictes".

Així ho ha manifestat en declaracions als periodistes als passadissos del Senat, preguntat sobre si el govern espanyol manté la seva intenció d'impugnar els comptes catalans pel fet d'incorporar una partida per al referèndum. La pregunta arriba aquest dimarts després que s'han presentat ja els pressupostos en el Parlament de Catalunya, i que el vicepresident, Oriol Junqueras, ha explicat que hi ha una disposició addicional per fer aquest referèndum.

Tot i així, Catalá ha assegurat que "quan la llei estigui aprovada, si considerem que existeix algun tipus d'irregularitat perquè preveu crèdits per a obligacions que no són pròpies per a les competències de les comunitats autònomes, en aquell moment farem la valoració jurídica", ha assenyalat aquest dimarts, evitant avaluar-lo ara. A més, el ministre també ha assegurat que "abans de la impugnació" existeixen "mecanismes" per donar solució al conflicte.

En aquest mateix sentit, el titular de Justícia ha incidit que des de l'Executiu central mantenen la "ferma" voluntat d'obrir "espais de diàleg, acord i entesa" amb Catalunya. Tanmateix, ha volgut matisar que cal "fer complir la llei". Catalá també ha volgut avisar que "ningú no està per sobre de la llei" i que els pressupostos "no poden destinar partides econòmiques a assumptes que no són competències pròpies de les autonomies". Tanmateix, ha dit que des del govern espanyol no ha volgut "anticipar cap conflictivitat".